Белият дом съобщи, че се забранява достъпа в САЩ на чужденци, които са посетили Бразилия в последните две седмици, предаде Ройтерс. Това става два дни, след като южноамериканската страна стана втора в света по брой заразени с коронавируса след САЩ, отбелязва агенцията.

Говорителката на Белия дом Кейли Макенани уточни в комюнике тази нощ, че забраната се отнася за чужденци, които са били в Бразилия до 14 дни преди да пътуват за САЩ, но тя не засяга търговския поток между двете страни.

Макенани каза, че целта на новите ограничения е да се избегне допълнително внасяне на заразата от чужди граждани в САЩ. Тя поясни, че с тази стъпка президентът Доналд Тръмп иска "да предпази страната", посочва Асошиейтед прес.

Американското посолство в Бразилия съобщи, че мярката влиза в сила от 28 май. Изключение ще се прави за притежатели на зелена карта, близки роднини на американски граждани и членове на самолетни екипажи.

Посолството подчерта, че САЩ запазват силното си партньорство с Бразилия и ще работят в тясно сътрудничество с нея за смекчаване на социално-икономическите и здравните последици от Ковид-19 там.

Бразилското външно министерство определи рестрикцията като техническо решение в контекста на сериозното двустранно сътрудничество за преодоляване на пандемията. То акцентира върху американските дарения от 6,5 милиона долара и новообещаните от Белия дом 1000 респиратора.

Тръмп вече забрани достъпа в САЩ на пътници от Великобритания, Европа и Китай, които бяха силно засегнати от вируса. Миналата седмица президентът каза, че обмисля подобни ограничения и за Бразилия.

По най-нови данни на американския университет "Джонс Хопкинс" потвърдените случаи на коронавирус в Бразилия са над 363 211. Смъртните случаи са вече 22 666, което нарежда страната на пето място в света по този печален показател, далече след САЩ, където починалите вследствие на коронавируса са близо 100 000.

БТА