„На ЕС му трябва трябва план „Маршал“ за върховенството на закона. Има конкретна опасност от copy-paste феномен на полския и унгарския пример за други страни, включително членки на ЕС.”

Това заяви днес пред Европарламента в Брюксел председателят на Европейската асоциацзия на съдиите (ЕАС) Жозе Игрежа Матуш.

Той участва в дебат, организиран от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, посветен на определянето на ясен риск от нарушението на върховенството на закона в Полша.

„Един съдия трябва да бъде независим. Той не трябва да бъде ограничанан от никакъв член, да не бъде подчинен на никакав институционено орган. Това означава той да не изпълнява заповеди от когото и да било. И да бъде защитен от вътрешни и външни въздействия или натиск“, смята португалският юрист.

Основа тема за дебата бе т. нар. закон-намордник в Полша. Той позволява глоби и дори уволнения на съдии, поставящи под съмнение спорната съдебна реформа в страната, критикувана от Еврокомисията.

„Ако една държава лишава съдия от неговата независимост, той вече не може да бъде смятан за съдия. Вероятно можем да бъдем обявени за квалифицирани експерти с познания по юридически науки, но в края на краищата няма да сме съдии. Няма да служим на нашите сътародници“, изтъкна Жозе Игрежа Матуш.

Оглавяваната от него ЕАС постоянно атакува посегателствата срещу независимостта на съдиите в Полша. Нейни членове от цяла Европа се стекоха във Варшава на 11 януари и подкрепиха протеста на полските си колеги. Игрежа Матуш припомни, че в речта си пред полския парламент е заявил, че съдиите ще защитават всеки ден, пред всички съдилища върховенството на закона, а не на един човек. Защото без съдебна независимост ЕС ще спре да съществува.

Въпреки предприетите действия обаче ситуацията с върховенството на закона в Полша е по-лоша от всякога, обобщи висшият европейски магисгтрат. Властинте във Варшава постоянно игнорират решенията на Съда на Европейския съюз (СЕС), като се уповават на Констиитуционния съд, който не е независим. И затова трябва да се предприемат конкретни мерки, които Жозе Игрежа Матуш огласи. Сред тях са следните:

• Производствата за нарушение от страна а Еврокомисията трябва да се съкратят във времето най-много на един месец вместо сегашните два;

• ЕАС подкрепя регламент за европейския бюджет, предвиждаш спиране на паричните фондове за страните, незачитащи върховенството на закона;

• Еврокомисията трябва да предприеме дисциплинарно производство за закона за Конституционншия съд в Полша;

• Незабавно да бъде спрян т. нар. закон-намордник.

Процедурите за нарушения и временните мерки не са достатъчни за справяне със системното нарушение на върховенството на закона в Полша, допълни Жозе Игрежа Матуш. Същевременно е необходимо някои ръкооодители в Централна и Източна Европа да спрат да се правят, че играят за демокрация. Португалецът не посочи конкретни страни и имена, но стана ясно, че на първо място има предвид Унгария и нейния премиер Виктор Орбан.

В момента в Еврокомисията се обсъжда бъдещият хоризонтален механизъм, който ще бъде прилаган към всички страни членки на ЕС. Той трябва да следи за спазването на върховенството на закона в целия Съюз.