"Изгнаникът" в Дубай Васил Божков е открил един от ритоните си, иззети от прокуратурата, обявен за продан. За това алармира самият той чрез профила си във фейсбук, като е приложил снимки и документи.

Анонсът му идва само ден, след като обяви, че стотици артефакти от частната му колекция са "заграбени незаконно и във фолио и вестници". А неговата фондация - "Тракия" е изпратила сигнали до редица международни институции, включително ЮНЕСКО, от където предават случая на Постоянната делегация при ЮНЕСКО за България.

Според днешната публикация ритонът е бил закупен на 3 април миналата година за 600 000 долара от галерия в Лондон. За тази покупка Божков е приложил фактура.

Иззет е на 4 февруари тази година, за което има издаден протокол, носещ подписите на главен разследващ полицай, следовател и специалист - технически помощник. Приложено е и описание на иззетия артефакт. То отговаря на снимките на ритона, публикувани от Васил Божков, но само специалисти могат да твърдят това със сигурност.

"Миналата седмица се появи на свободния пазар", посочва още Божков и показва снимка. Той прилага съобщение от 19 май, в което му издават, че ритонът е за продан. Но не става ясно кой е продавачът.

"Грабежът на стотици артефакти от #KолекцияВасилБожков започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата.

Моите планове бяха да бъдат изложени в най-големият частен музей на Балканите. С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София.

Примерът, който ще ви дам с един от бъдещите експонати в музея е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите.

Закупих този ритон от галерия в Лондон през април миналата година.

Иззет е незаконно на 2-ри март тази година. Вече знаете как е опакован и транспортиран.

Миналата седмица се появи на свободния пазар.

Оставям коментарите на отговорните", написа Божков.

Прокуратурата започна процеса по изземането на картините на Божков още в края на януари, веднага след повдигането на поредицата обвинения срещу Божков, и обяви, че колекцията ще бъде преместена в Националната художествена галерия. 

Кое обвинение изисква това не стана ясно. Служителите във фондацията на Божков обаче обявиха, че се изнасят и древните артефакти в колекцията, някои от които са национално богатство, и то по начин, който застрашава целостта им.

Вчера от прокуратурата отказаха да коментират изявленията на Божков. От културното министерство пък твърдят, че са съдействали на органите на реда и са осигурили всичко необходимо за съхранението и опазването на културно-историческите ценности по законовия ред.