От 1 юни се отварят и посещенията на закрити заведения. Това ще стане по ред, определен от здравния министър по препоръките на националния оперативен щаб за борба с коронавируса. 

Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред бТВ. Ангелкова коментира готовността на страната да посрещне туристи в критичния заради пандемията сезон 2020, в т.ч. цените на шезлонгите, чадърите и на хотелите.

Както е известно, със закон на концесионерите и наемателите на плажовете бе вменено това лято да намалят цените на "сянката" с поне 50 на сто спрямо максималните по договор или миналогодишните. Днес от Министерството на туризма трябва да публикуват информация за това какви ще са новите намалени цени за всеки един стопанисван плаж.

От думите на Ангелкова стана ясно, че от общо 132 ивици за 23 са предложени нулеви цени - т.е. шезлонгът и чадърът ще са безплатни. Сред тях са централният плаж на Лозенец, курортът "Дюни", Бургас - север и централен, части от Каваци, Приморско, Обзор, Шкорпиловци.

Масово цените варират от 2 до 4 лева. 

В "Св. св. Константин и Елена" и Варна цените ще са по 5 лева.

В "Албена" - 1 лев, а на централния плаж на Балчик - 1,5 лева. Това са и най-ниските предложени цени.

Ангелкова обаче се почувства длъжна да сподели за стопанина на "Градина, част 2" (плажът е разделен на 3 части), който е и концесионер на приморския плаж "Перла" - за да няма спекулации. Той е предложил цена за плажните принадлежности от по 8 лева и за двете ивици. Договорите с фирмата датират отпреди създаването на ресорното министерство, когато цената на чадъра и шезлонга бе вкарана като компонент от конкурса. Т.е. в тези договори няма максимално определена цена за плажните принадлежности. Формално стопанинът и на двата плажа е спазил изискването на закона - предложил е намалена с поне 50 на сто цена спрямо миналогодишните, които са били над 15, дори 20 лева.

"Прави ми едно много неприятно впечатление и съм длъжна да ви го кажа, защото после ще се натъкнем на спекулации и се надявам този концесионер, защото той е един и същ - че на два плажа - на "Перла" и "Градина, част 2", двете му части - 1 и "Къмпинг Градина", цените са по 3 лева, а точно по средата в част 2, наемателят е предложил 8 лева. Длъжна съм да съобщя, защото от 132 плажа само два са такива", заяви Англкова.

По отношение на конкурентните цени с Гърция при хотелското настаняване тя не може да вземе отношение.

"Секторът е частен и няма как държавата да се меси", посочи.

Ангелкова изрази надежда, че от 15 юни ще бъдат възобновени полетите с Германия, Чехия, Полша, Белгия, Франция.