Прав е Евгений Дайнов: България навлиза в нов преход. Главната й задача през него е да "изчегърта" олигархията.

Според известния политолог Преход 2.0 ще продължи десет години, които ще се характеризират с политическа нестабилност.

България няма това време. Днес Европейската комисия предупреди, че запазването на статуквото осъжда страната ни на изолация в ЕС.

Брюксел вече заговори за нещо, което през изтичащите осем години на наблюдение върху правосъдието и вътрешните ни работи, беше табу - разделяне на България от Румъния.

Говорител на комисията ясно посочи, че има "тенденция" за нарастването на разликите между съседните страни, които тръгнаха от сходни изходни позиции.

Дипломат запознат с проблема отбеляза пред Клуб Z, че разделянето на балканския тандем вече се "разглежда като опция" и че "времето за България изтича".

Отделянето от Румъния означава, че и последното препятствие пред нея да влезе в Шенген отпада, а за България остава.

Страната ни ще се очертае като "ужасното дете" на ЕС и държавите-членки ще трябва да решат какво да правят с него, след като осем години наблюдение не са дали резултат.

Едва ли можем да очакваме новата Комисия да позволи нещата у нас да продължат, както досега. Председателят й Жан-Клод Юнкер я определи като "Комисия на последния шанс" да върне доверието на гражданите в ЕС. България ще му пречи за това, защото ще стане нарицателно за неуспешно разширяване и за безсилие на ЕС пред тези, които не спазват правилата му.

Докладите по евронаблюдението ще са под наблюдението на първия заместник на Юнкер, Франс Тимерманс, холандец известен с безкомпромисната си позиция спрямо недовършените реформи в правосъдието и вътрешните работи на България и Румъния.  

Мандатът на новата Комисия, която застъпва на 1 ноември, е пет години, т.е. два пъти по-малко от очакваната продължителност на Преход 2.0. През него ЕС няма да застане на едно място и да ни чака.

Юнкер вече даде да се разбере, че можем да очакваме все по-интегрирана еврозона и отдалечаваща се от нея периферия, в която попада България. Голям е натискът от няколко стари държави-членки ЕС да създаде система за наказване на страните, които не спазват политическите критерии за членство подобно на онези за нарушаващите критериите за финансова стабилност. Това би пратило България в най-външната периферия на Европа.  

Накратко, отделяне от Румъния означава провал на европейския проект в България и победа за руския президент Владимир Путин.

Нужно ли е да припомням лайтмотива на руската пропаганда за страната ни - как добре е живяла тя по времето на Съветския съюз и колко зле - при Европейския съюз.

Преход 2.0 се налага, защото преход 1.0 не реши основен проблем на България - за реалното влияние на Русия в нея. В никоя друга страна на ЕС петата колона на Путин не е толкова силна. Ничие друго членство в ЕС не е толкова формално и двулично като българското. И това е все по-трудно да се крие с приказки за "евроатлантическа ориентация" и "проевропейски мнозинства". Щом ги има, кой крепи #Кой?

Българската олигархия не е просто умалено копие на руската, тя съществува с руска подкрепа. "Южен поток" е най-очевидният пример, но не е единственият.

Българската олигархия съществува по една много руска причина - липса на независимо правосъдие и прокуратура, нереформирани полиция и държавна администрация, неработещи институции. Колкото и да са спешни, КТБ и фалитът на енергетиката са следствия именно на този генерален проблем.

Неговото решаване вече не е въпрос на стратегия, а на спешност. Трябва коалиция на желаещите да не играят с #Кой, да го назоват по име и да го изхвърлят от системите на държавната власт. При това да го изхвърлят така, че връщането му да е невъзможно.

Това ще е тестът за европейски ангажимент на евентуалното правителство и на подкрепящите го партии. И то е "правителство на последния шанс", що се отнася за бъдещето на България в Европа и на Европа в България. Политическата класа може вкупом да успее, или вкупом да се провали.

За съжаление, се виждат само малцинствени признаци за осъзнаване на сериозността на залога.