Френският президент Еманюел Макрон се очаква да произнесе днес реч, в която да обяви амбицията на страната си да произвежда най-малко 1 милион електрически или хибридни автомобила след пет години, пише днес "Фигаро".

Това е почти половината от сегашното френско производство на автомобили, което е между 2,2 милиона и 2,3 милиона броя годишно.

Макрон днес посвещава деня си на спасяването на френската автомобилна индустрия, пише вестникът. Държавният глава ще се срещне на четири очи с президента на автомобилната група "Рено" (Renault) Жан-Доминик Сенар. По-късно президентът и няколко негови министри ще разговарят с лидерите на автомобилната индустрия на страната. 

"Фигаро" пише, че държавата ще гарантира банков заем от 5 млрд. евро за "Рено", за да се включи тя заедно с конкурента си ПСА и петролната компания "Тотал" (Total) в производството на електрически батерии за автомобили.

Държавата ще се ангажира и да инсталира 100 000 колонки за зареждане на електромобили през идната година. 

Макрон се очаква да произнесе речта си около 17:30 ч. българско време в завод за автомобилни батерии близо до Па дьо Кале.

"Даймлер" - с въглеродно неутрално производство до 2022 година

В същото време германският автомобилопроизводител "Даймлер" (Daimler) съобщи, че възнамерява производството му да стане въглеродно неутрално във всички негови заводи по света до 2022 г., предаде ДПА, цитирана от БТА.
Преди тази цел обхващаше само европейските предприятия на "Даймлер". Сега в плана за въглеродна неутралност са включени над 30 завода за коли и ванове, както и за батерии.
"Даймлер" уточни снощи, че ще постигне целта, като значително повиши енергийната си ефективност, като използва електроенергия от вятър, вълни и слънце, както и чрез устойчиво топлоснабдяване.
Въглеродните емисии, които не могат да бъдат избегнати, ще бъдат компенсирани с проекти в различни страни, допълва компанията.
Пандемията от коронавирус доведе до драстично намаляване на производството по света, макар че сега вече почти изцяло е възобновено. Всички заводи трябва отново да работят до юни най-късно, уточни "Даймлер".