"Газпром" напълно е спрял изпомпването на газ през полския участък от газопровода "Ямал - Европа" във вторник сутринта, сочат данните на оператора Gascade, пише днес "Риа Новости". Това се случва само няколко дни след като договорът за транзит между двете страни изтече. 

Според оператора изпомването от 9 милиона киловатчаса в неделя е паднало до 460 хиляди киловатчаса в понеделник и напълно е спряло до 8 ч. на тази сутрин. В същото време според резултатите от търговете на 24, 25 и 26 май - 4 милиона киловатчаса от наличните над 38 милиона са били вече резервирани, което е критично малко количество.

Според Дмитрий Маринченко, старши директор на групата Fitch Natural Resources and Commodities Gruop, "Газпром" е спрял помпата на "Ямал" в опит да балансира собствения си износ заради свръхпредлагането на световния пазар. 

"Тази година поради свръхпредлагане на газ на европейския газов пазар обемът на износа на "Газпром" за континента може да спадне с до 20%, така че не е изненадващо, че изпомпването през отделните маршрути спада. Преходът, който търси Полша - да резервира капацитет през отворени търгове, както и новият петгодишен договор с Украйна, прави маршрута през Беларус и Полша потенциално нестабилен за "Газпром" особено по отношение на обемите", обясняват експертите пред изданието. (б.р. - Полша на практика започна да изпълнява енергийните регулации на ЕС и в крайна сметка успя да ограничи своята десетилетна зависимост от руското гориво) 

Според повечето анализатори обаче не трябва да се очаква дългосрочно прекратяване на транзита през полския маршрут, защото руският гигант трябва да запази всички газови линии, за да е готов за момента, в който търсенето ще се увеличи.

Припомняме, че договорите между Полша и "Газпром" за транзит по потока вече изтекоха, но Варшава продължава да ползва тръбата през търгове. Според говорител на "Газпром" доставките за страната ще продължат "по един или друг начин". Подобна теза разви и представителят на полското правителство по енергийната политика Петър Наимски. 

"Ямал - Европа" е газопровод, дълъг над 4000 км, и свързва сибирските газови полета с Германия. Освен през половин Русия той преминава през Беларус и Полша, преди да влезе в Германия. 

Капацитетът му е за над 33 млрд. кубически метра природен газ. Тръбата е собственост на "Газпром", която притежава и частта в Беларус.