Германските социалдемократи смятат да издигнат вицеканцлера и финансов министър Олаф Шолц за своя кандидат за канцлер на следващите избори в страната през 2021 г. Кандидатурата му ще бъде обявена официално след лятната пауза.

"Гражданите смятат Шолц за най-добрата алтернатива", заяви председателят на парламентарната фракция на ГСДП Ролф Мюцених.

Шолц е и единственият, който надминава по полуряност смятания за най-вероятен кандидат на Зелената партия Роберт Хабек.

Консерваторите на Меркел все още нямат яснота кой ще бъде техният кандидат, след като Меркел официално обяви, че след този мандат ще се оттегли от политиката. Смятаната за нейна наследница Анегрет Крамп-Каренбауер се отказа от председателския пост в ХДС и с това и от номинация за кандидат за канцлер.

ГСДП смята, че не бива да повтаря грешките си от миналото. Една от тях според мащабно поручване сред членовете и симпатизантите на социалдемократите, направено след провала на иначе популярния Мартин Шулц в предишната предизборна кампания, сочи, че кандидатът трябва да е ясен дълго преди началото на предизборната кампания и председателите на партията да стоят категорично зад него.

Партията смята и че сега е най-подходящото време за обявяване на кандидатурата, тъй като, благодарение на добрата работа на министрите от ГСДП в правителството и доброто представяне на местните избори в Хамбург, социалдемократите са изплували от дупката на електоралното одобрение, в която бяха попаднали и вече почти изравняват сили със Зелената партия. В последното допитване става ясно, че ГСДП е одобрявана от 15% от избирателите, зелените - от 18%, а ХДС/ХСС - от 37%. За сметка на това популистката „Алтернатива за Германия“ отбелязва най-големия спад в доверие към себе си и има само 9,5% одобрение.