Хората с генетична мутация, която увеличава риска от деменция, също така са по-застрашени от тежка форма на COVID-10, показват изводите от ново изследване, пише "Гардиън".

Това е най-новото проучване, в което се предполага, че генетичната предразположеност може да има значение в обяснението защо някои хора са по-уязвими за коронавируса от други, както и да отговори на въпроса защо хората с деменция са сред най-пострадалите от вируса. Според данни на Националната здравна служба на Великобритания сред починалите с COVID-19 в Англия и Уелс деменцията е второто най-често срещано съпътстващо заболяване (първата позиция е за диабета).

"Не става въпрос само за възрастта, има специфична генна вариация, която води до по-голяма уязвимост при някои хора", обяснява Дейвид Мелцер, професор по епидемиология и обществено здраве в Университета на Екзитър и съавтор на изследването.

Резултатите са публикувани в Journal of Gerontology: Medical Sciences, като са анализирани данни от UK Biobank с генетична и здравна информация на 500 хил. доброволци на възраст между 48 и 86 години.

Екипът се фокусира върху ген, наречен ApoE, който отговаря за създаването на протеини, които разнасят мазнините в тялото и който съществува в няколко форми. Единият от тези вариант - “e4”, се смята, че влияе на нивата на холестерола и процесите, свързани с възпаленията, както и увеличава риска от инфаркти и деменция.

Учените откриват, че 9022 от близо 383 хил. участници в Biobank, които са с европейски произход, имат две копия на "e4", а 223 хил. имат две копия на  “e3”. Като при първите рискът от развиване на деменция е 14 пъти по-висок, отколкото при втората група.

След това екипът проследява положителните тестове за COVID-19 в периода между 16 март и 26 април като в този период тестовете се правят основно в болниците, което предполага, че става дума за тежки случаи.

Анализът сочи, че а4 е свързан с двоен риск от тежко протичане на коронавирусната инфекция, като се прави сравнение как карат заболяването хора, които са с две копия на е3.

От 37-те души с две копия на е4, които са и положителни за вируса, няма диагностицирани с деменция. Изследователите отбелязват, че каквато и болест, с която може да се обясни тежкото протичане на болестта, да изключат от проучването - т.е. без хора с диабет, инфаркти и т.н. - връзката между генетичната вариация и тежкия COVID-19 остава.

"Изглежда, че а4 го прави", обяснява Мелцер пред "Гардиън".

Но все пак не трябва да се изключи, че самата деменция също има отношение, смята Дейвид Къртис, почетен професор в University College London Genetics Institute. Като той посочва, че е възможно някои от тези 37 души да развият когнитивни проблеми, но просто да не са диагностицирани. 

"Опасявам, че че това изследване не ме убеждава, че ApoE e4 наистина е независим рисков фактор за тежка коронавирусна инфекция. Бих искал да видя тествано това в извадка, в която деменцията може по-сигурно да бъде изключена, може би в по-млада възрастова група", добавя той.