Международните донори се ангажираха да осигурят 2,544 милиарда евро за бежанците от Венецуела и приютилите ги страни от региона.

Това стана на днешната международна конференция, свикана от ЕС и Испания. Тя бе ръководена от Жозеп Борел – върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

От обявената сума близо 600 млн. евро ще бъдат под формата на грантове. ЕС и страните членки мобилизираха 231,7 млн. евро във вид на безвъзмездно отпуснати средства.

Комисията обеща да осигури над 144 млн. евро за неотложна хуманитарна помощ, средносрочно и дългосрочно развитие и намеса за предотвратяване на конфликти. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви, че отпуска 400 милиона евро допълнителни заеми за региона.

Над 5 милиона венецуелци са напуснали страната си заради икономическата криза. Близо 2 милиона от тях са в съседна Колумбия. Другите две южноамерикански страни, приютили най-голям брой бежанци от Боливарската република, са Еквадор и Перу. Но венецуелците вече бягат и в Боливия – най-бедната държава на континента, която съвсем доскоро бе съюзник на режима на Николас Мадуро.

„Ясно ни е, че има над 5 милиона повода, истории, драми, човешки животи, които не можем и няма да забравим“, изтъкна испанската външна министърка Аранча Гонсалес.

Според Филипо Гранди – върховния комисар на ООН за бежанците, тази конференция е позволила на международната общност най-после да се фокусира върху хуманитарната криза, която е била доста неглижирана през последните няколко години.

Той обаче допълни, че заради карантината в редица латиноамерикански страни, предизвикана от коронавируса, и загубата на работни места там сега хиляди избягали венецуелци искат да се върнат в родината си.

„Тежкото положение на венецуелските бежанци и мигранти се влоши още повече“, констатира Гранди.