15:08: Няма починал през последното денонощие сред заразените с коронавируса в Чехия  

Нито един смъртен случай не е бил регистриран през последното денонощие сред заразените с новия коронавирус в Чехия. Това съобщи днес чешкото министерство на здравеопазването, цитирано от ТАСС.
За този периодброят на носителите на вируса се е увеличил с 48 и е достигнал общо 9050 от началото на март. Починалите остават 317, а възстановилите се пациенти вече са 6270.
Най-тежко засегната от разпространението на заразата е столицата Прага с 2054 случая.
На 100 хиляди жители на Чехия се падат по около 158 заразени.
От 1 март до днес в страната с население от 10,6 милиона души са направени тестове на 410 777 човека. 


14:59 ч.: Израел отваря ресторанти и барове при специални хигиенни правила 

Ресторанти, барове и плувни басейни в Израел отвориха врати за посетители днес, предаде ДПА.
Агенцията отбелязва, че страната започва да вдига мерките за социално дистанциране заради пандемията от новия коронавирус, но някои от тях остават в сила.

"Смекчаването на ограниченията стана възможно благодарение на продължаващия спад и стабилизацията на всекидневния брой на новозаразените", се казва в официалното съобщение, след като израелското правителство одобри отмяната на някои от рестрикциите. Хигиенните правила обаче остават в сила и хората са задължени да носят маска и да спазват дистанция.

Масите в ресторантите трябва да бъдат най-малко на 1,5 м една от друга, макар че мнозина смятат това изискване за нереалистично. Нарушителите ги грози глоба от 1430 долара.
Детските градини и училищата ще може да бъдат отворени по време на лятната ваканция, за да могат родителите да ходят безпроблемно на работа.
Според здравното министерство, потвърдените случаи на коронавируса в Израел са 16 750, а починалите от причиняваното от него заболяване Ковид-19 са над 280. 


14:55: От 30 май Полша пристъпва към нов етап от облекчаване на ограниченията 

Броят на заболелите от Ковид-19 в Полша постепенно намалява, но е рано да се говори за край на епидемията, заяви днес полският министър на здравеопазването Лукаш Шумовски, цитиран от ТАСС.
По думите му около 80 на сто от леглата и над 90 на сто от апаратите за изкуствено обдишване са свободни. "Това обаче не е означава край на епидемията. Тя е налице, може да се появят нови огнища", предупреди полският здравен министър. Той припомни, че е важно гражданите да спазват социална дистанция, а където това е невъзможно - да носят маска.
Днес полските власти обявиха началото на четвъртия етап от облекчаването на ограничителните мерки. От 30 май маските няма да са задължителни на улицата и на места, където може да се спазва дистанция. От 6 юни ще бъдат отворени театрите, кината и културните домове при ограничение до 50 посетители, както и фитнес залите. От началото на юни става възможно организирането на масови прояви на открито с до 150 участници, както и сватбени тържества.
По-рано този месец в страната бяха отворени търговските центрове, част от музеите и галериите, както и хотелите.
Към момента регистрираните заразени с коронавируса в Полша възлизат на 22 303, от които 1025 човека са починали, а 10 330 са се възстановили. 


14:02 ч.: Десетдневен траур за починалите от Ковид-19 започна в Испания 

Националните флагове на над 14 хиляди обществени сгради в Испания бяха спуснати наполовина днес, когато в страната започна 10-дневен траур в памет на починалите от причиняваното от новия коронавирус заболяване Ковид-19, предаде Асошиейтед прес.
Крал Филип Шести се присъедини към едноминутното мълчание в 12 ч. (13 ч. българско време), когато испанците почетоха над 27-те хиляди жертви на вируса. Премиерът Педро Санчес, депутатите в парламента, медиците и хората по улиците спряха на място и запазиха мълчание в знак на преклонение.
Когато в Испания бъдат отменени строгите ограничителни правила, се предвижда кралят да оглави възпоменателна церемония в памет на починалите от респираторното заболяване.
Настоящият траур е най-продължителният в новата история на страната след възстановяването на демокрацията, отбелязва АП.


13:54: Япония одобри нов извънреден бюджет, за да удвои помощите за възстановяване на икономиката

Японското правителство одобри днес нов пакет от стимули на стойност 117 трилиона йени (1,1 трилиона долара), включващ значителен обем преки плащания с цел смекчаване на икономическите поражения от пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс. Стимулите ще помогнат и да се предотврати навлизането на третата световна икономика в още по-дълбока рецесия.
Новият рекорден пакет е вторият в подкрепа на икономиката след пакета от стимули на стойност 1,1 трилиона долара, задействан през април за противодействие на пандемията. Така общите разходи достигат 234 трилиона йени или около 40 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония.
Общата стойност на двата плана е сред най-големите в света финансови пакети за справяне с кризата с коронавируса и доближава сумата от 2,3 трилиона долара, отпусната от САЩ за програмата за помощ, приета от Конгреса.
На среща с депутати от управляващата партия премиерът Шиндзо Абе изтъкна днес, че трябва да бъдат защитени компаниите и работните места с всички възможни средства. Той допълни, че е необходимо да се вземат всички необходими мерки, за да може страната да бъде подготвена за нова вълна от епидемията.


11:20 ч.: Спад на икономиката на еврозоната между 8 и 12 на сто през тази година прогнозира ЕЦБ 

Кристин Лагард

Икономиката на еврозоната тази година ще се свие с 8 до 12 на сто на фона на усилията за преодоляване на отражението от пандемията от коронавирус, заяви днес президентката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.
По-рано ЕЦБ прогнозира спад на икономиката на еврозоната между 5 и 12 на сто.
В онлайн диалог с млади европейци днес обаче Лагард изтъкна, че "мекият" сценарий вече е остарял и че реалният резултат се очаква да бъде някъде между "среден" и "тежък" сценарий. 


10:45 ч.: 6387 нови заразени от коронавирус в Индия

Регистрираните заразени с новия коронавирус в Индия се увеличиха с 6387 за последното денонощие и достигнаха общо 151 767. Починалите за 24 часа са 170 или общо досега - 4337, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от Асошиейтед днес.
В момента под лекарско наблюдение в страната се намират 83 004 заразени, а оздравелите вече са 64 425.

Гара в Индия. Снимка АП/БТА

През последните пет дни дневният ръст на заразените в Индия стабилно се държи над 6000, което е най-високото равнище от началото на пандемията, отбелязва АП.
Повечето от регистрираните случаи на коронавируса са концентрирани в пет от 28-те щата на страната. Напоследък се наблюдава увеличение на броя им в някои от най-бедните щати в Източна Индия, където след дълги митарства по пътищата започнаха да се завръщат от големите градове в родните си села работници мигранти. За тях бяха пуснати специални влакове, тъй като в началото на обявената карантина железопътният транспорт в страната бе спрян напълно.
Карантината бе въведена на 25 март и след третото й продължение следва да приключи на 31 май. Някои ограничения бяха смекчени в началото на този месец, за да бъде рестартирана икономиката. Тръгнаха някои влакове, полетите бяха възобновени частично, но все още метрото, училищата и университетите, хотелите и ресторантите в цялата страна са затворени.


10:11 ч.: Заразените с COVID-19 в Южна Корея рязко се увеличиха

Южна Корея съобщи за 40 нови случаи на коронавирус - най-голямото увеличение за 24 часа от близо 50 дни, което предизвика тревога в страната, където милиони деца днес се върнаха на училище, предаде Асошиейтед прес. Благодарение на активното проследяване и извършване на тестове заразата в страната беше стабилизирана, след като през март достигна най-високата си точка, и властите решиха да облекчат ограничителните мерки. Но устойчивото увеличаване на случаите в района на голям Сеул през последните седмици засили безпокойството, тъй като е в ход поетапното отваряне на училищата. Завършващите гимназисти се върнаха в клас през миналата седмица, а днес ще ги последват останалите гимназисти и учениците от началния курс. Ще бъдат отворени и детските градини.
По последни данни случаите на COVID-19 в Южна Корея са 11 265, а починалите - 269. Всички нови случаи, с изключение на четири, са от гъсто населената столица, където властите полагат усилия да овладеят предаването на заразата в нощните клубове, залите за караоке и големите магазини за електронна търговия.


7:00 ч.: Джонсън подкрепи идеята да се разследва произходът на COVID-19

Британският премиер Борис Джонсън и генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус постигнаха съгласие за необходимостта от международно разследване на произхода на коронавируса, предаде ТАСС.

Снимка АП/БТА

Агенцията се позовава на изявление на офиса на Джонсън, разпространено след вчерашния разговор между Джонсън и Гебрейесус.

"Премиерът и доктор Тедрос постигнаха съгласие за това колко е важно да бъде проведено независимо разследване за намирането на източника на пандемията от коронавируса, за да имаме възможност да вземаме предвид опита от миналото и да предотвратяваме пандемии в бъдеще", се казва в текста на документа.

Борис Джонсън разговаря вчера и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и подчерта, че Обединеното кралство поддържа усилията на ООН и СЗО за координиране на международната борба срещу вируса.


5:31 ч.: 1039 починали от COVID-19 в Бразилия

Бразилия регистрира 1039 смъртни случая от коронавирус за 24 часа, съобщи вчера бразилското здравно министерство, цитирано от Франс прес.
Общият брой на починалите от вируса в Бразилия е вече 24 512.

Протестиращи лекари в Бразилия. Снимка АП/БТА

През последните четири дни Бразилия бе страната с най-много смъртни случаи от COVID-19 на ден в целия свят.

Потвърдените случаи на заразяване с коронавируса в Бразилия са 391 222 при население от 210 милиона души.

Двата най-засегнати от вируса бразилски щата са Сао Пауло и Рио де Жанейро, където интензивните отделения в болниците са много близо до пренасищане с пациенти.
Смъртните случаи в Сао Пауло са 6423, а заразените са 86 000.

В Рио де Жанейро смъртните случаи са 4361, а заразените - над 40 000.
И двата щата са в карантина от края на март въпреки противопоставянето на президента Жаир Болсонаро.


4:53 ч.: Под 700 са починалите от COVID-19 в САЩ за трето поредно денонощие

За трети пореден ден починалите от COVID-19 в САЩ са по-малко от 700, предаде Франс прес, като се позова на данни на университета "Джонс Хопкинс".
Смъртните случаи през последните 24 часа в САЩ са 657.

В Ню Йорк. Снимка АП/БТА

Общият брой на починалите от вируса в САЩ достигна 98 875, като се очаква скоро те вече да са над сто хиляди.

Броят на заразените с вируса в САЩ е около 1,7 милиона души, като през последните 24 часа са регистрирани около 18 000 нови случая на заразяване.


4:15 ч.: Рекорден брой смъртни случаи в Мексико за денонощие - 501

В Мексико бе регистриран най-големият досега брой смъртни случаи от коронавирус за едно денонощие, заяви вчера на пресконференция главният епидемиолог на мексиканското здравно министерство Хосе Луис Аломия, предаде ТАСС.

"За съжаление смъртните случаи от коронавируса към настоящия момент са 8134", заяви Аломия, като подчерта, че за последното денонощие в Мексико са регистрирани 501 смъртни случая.

Броят на заразените в Мексико се увеличи с 3455 и достигна 74 560.

Снимка АП/БТА

От 28 февруари до сега мексикански специалисти са направили 235 129 теста за коронавирус, като 128 691 от тях са отрицателни.

В края на март правителството на Мексико обяви извънредно положение в сферата на здравеопазването и преустанови всички дейности, които не са от първостепенна важност. Очаква се от 1 юни регионите на страната да започнат да се завръщат към нормалния живот, като спазват стриктно препоръките на здравното министерство.


2:49 ч.: Над 2,4 милиона са заразените в Америките 

Над 2,4 милиона души са заразени с новия коронавирус в Америките, а смъртните случаи в региона са над 143 000, предаде ДПА.
Това превръща региона в новата гореща точка на пандемията, заяви вчера директорката на Панамериканската здравна организация Кариса Етиен.

Продавач на вестници в Лима, Перу. Снимка АП/БТА

Етиен изтъкна, че Панамериканската здравна организация е изключително обезпокоена от големия брой на случаите на заразяване в Бразилия, чийто президент Жаир Болсонаро разкритикува въведените заради коронавируса карантинни мерки. Директорката изрази притесненията на ръководената от нея организация и за ситуацията в Перу и Чили.

За повечето американски страни "сега не е време да смекчават ограниченията или да редуцират превантивните стратегии", каза Етиен в изявление за медиите, публикувано на уебсайта на Панамериканската здравна организация.

Етиен призова и за вземането на превантивни мерки срещу заболявания, които не се предават от човек на човек, като например диабет, сърдечни и респираторни заболявания.
Те са отговорни за 81 процента от смъртните случаи в Америките преди появата на COVID-19 и болните от тях хора са най-уязвими по отношение на COVID, каза Етиен.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.