Медийният живот у нас традиционно е съпътстван от малки и по-големи трусове - смяна на собственост, съмнителни уволнения, цензура и автоцензура, фалити, но днес се случи нещо, което до вчера изглеждаше немислимо - Недялко Недялков снема доверие от Иван Гешев!

Не, това не е НЕновина - по едноименната поредица на Самуил Петканов. Това е живият живот, като тази рязка маневра в поведението на предвождания от Недялков сайт "Пик" може да съперничи само на онази от следизборната нощ на 2009 г., когато в изданията на семейство Кръстеви-Пеевски "Боко Тиквата" се превърна в уважителното "министър-председателят Бойко Борисов".

За доверието "пред изчерпване" съобщи самият Недялков - чрез фейсбук профила си. Той мотивира тъжната вест с това, че очаквал повече от главния прокурор, зад когото досега заставаше неизменно - в това число като организира серия от "контрапротести" в негова подкрепа по време на миналогодишния му предизвестен избор на поста. Тези контрапротести родиха и незабравимите лозунги "Гешев е радост" и "Гешев - шерифът на народа". 

И така (правописът е запазен):

"Корнелия Нинова продължава да е недосегаема за "Техноимпекс"; "имунитетът на Елена Йончева от европарламента още не е взет"; "проверката на Цветан Цветанов по "апартаментгейт" не е приключила, една година по-късно. Това му дава самочувствието да надига глава, да сипе отрова по Борисов в медиите и да стяга собствена партия"; "Никой не пипа Иво Прокопиев. Само Цацаров се мъчи през КПКОНПИ, докато Гешев се задоволява с констатации пред журналисти...", изброява мотивите си Недялков.

Споменава и Васил Божков - "уж е преследван, но забелязвам някакво маркиране по темата - дали наистина се прави всичко необходимо, за да го върнат от Дубай?"

И след всичко това Недялков заявява:

"И предпочита (Гешев) да лови предимно селски обирджии от махалите и бостаните...

Изобщо доверие трудно се гради, но лесно се губи.

Аз и колегите ми дадохме всичко от себе си по каузата "Гешев" с убеждението и мотива, че ВСИЧКИ ПОСОЧЕНИ ПО-ГОРЕ СЮЖЕТИ ЩЕ БЪДАТ СПРАВЕДЛИВО ПРИКЛЮЧЕНИ.

Това не се случва.

Доверието ми е пред изчерпване.

Не е велика болка, разбира се. Кой съм аз, че да търся сметка на цял главен прокурор, недосегаем, със 7-годишен мандат?

И все пак, за да бъда чист пред съвестта си, ще продължавам да питам и да напомням за несвършените обещания."

"Доверието пред изчерпване" напуска рамките на личния фейсбук профил на Недялко Недялков, за да се пренесе и в сайта му. Последователите на тази страница (а и не само) навярно са били доста изненадани снощи, когато, отваряйки го, са попаднали на коментара на журналиста от вестник "Сега" Мартин Георгиев, посветен на обиколките на Гешев из селата в ловене на битови престъпници и на отказа му в същото време да прави проверки за корупция по високите етажи на властта, в т.ч. за Vladi Goranov (Недялков не го споменава сред мотивите си, б.р.). Материалът е озаглавен "Шерифът на народа с кураж на мишелов" и е препечатан едно към едно (авторът или редакцията на в. "Сега" не са давали позволение за това. Още повече че вестникът е чест "гост" в жълто-кафявите материали на сайта).

В чистите помисли, стоящи зад тази Недялкова трансформация, ще се усъмним.