"Има едни длъжности в МВР, навремето се шегувахме, че са като памперсите - трябва да се сменят периодично, защото иначе издават миризма."

Така отговори бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев на въпрос вярно ли е, че 10% от катаджиите у нас членуват в група, която продава информация къде има пътен контрол и къде има камери. Той бе поканен в Нова тв основно да коментира кадрите с т. нар. Данчо Катаджията - служител на МВР, както и на други негови колеги, които демонстрират пачки с пари и имат вайбър група за продаване на информация. Но казват, че всичко са семейни пари.

"Може да знаеш много неща - журналистите знаете много неща, ченгетата знаят още повече. Само че доказването е тънкостта - легализацията на инфомацията!", каза Георгиев, който ръководеше оперативно МВР по времето на министър Цветан Цветанов.

"Разликата между едно журналистическо разследване и едно реално разследване е като: сутринта имахте една тема за безопасното хоро... (Безконтактното - подсеща го водещият) - Така. Едното си е журналистическо разследване, пък другото си е една ръченица сериозна - това, което прави прокуратурата." 

По думите на Георгиев сравнението между двата вида разследвания е като паралел между махленски бой на дечица в квартала и бой на професионалисти в тежка категория. 

След кратки отклонения за разликите между безконтактното хоро и безконтактния секс Георгиев заключи още:

"Дай Боже, прокуратурата да ги докаже (обвиненията в корупция или евентуално пране на пари, търговия с влияние или злоупотреба с власт на въпросните катаджии, б.р.), само че това е въпрос за много сложни процеси. Дори този - как беше - Данчо Катаджията, и другият, който си духа с парите - и той хор*! И той има права..."

Георгиев заключи, че в случая става дума поне за нарушение на Етичния кодекс, но наказанието за такова нарушение е най-много дисциплинарно уволнение.

"Винаги МВР е имало проблем с ниския и средния управленски състав, т.е. с началниците, които трябва да си контролират хората", призна Георгиев. 

Той нарече това страх и примиренчество.

Георгиев коментира случая с подполковника от НСО, който ръководел група за убийства, така:

Това не е най-добре организираното убийство, за което съм чел.

И заключи, че абсурдите у нас следват един след друг и "най-трудно им е на комиците в момента".

"Те, опитвайки се да ни разсмеят през абсурда, не могат, защото животът ни е абсурден."

А на въпрос - къде са т. нар. Братя Галеви (които изчезнаха около май 2012 г. - по негово време, б.р.), отговори: "Там някъде."

По повод заминаването на Васил Божков в чужбина Георгиев отново призова:

"Да не бъркаме кючека с менуета - да не бъркаме това какво знаем с формалното разследване."

На това водещият Виктор Николаев заключи:

"Ще излезе, че формалното много формално накрая!"

Бившият главен секретар на МВР описа живота на хора като Божков:

"Не е лесно 20 години да живееш и да си мислиш, че всеки един момент може да бъдеш задържан... Казвам, че не им е хубаво. Със сигурност да знаеш, че те търси Интерпол, не е хубаво."

Калин Георгиев направи обобщение и като цяло за престъпността:

"Чалга поколението вече има деца! По-необразовани, без спирачки... Има хора, които не са виждали не само бащите си - дядовците си не са виждали как ходят на работа!"

---

* Явно аналогия на известното "и аз съм хора".