За по-малко от денонощие изненадващи маневри по оста "ЦСКА-София - ЦСКА 1948" изместиха фокуса на футболните хора в България от процесите в "Левски". Стана малко като с пролетното време - дъжд, слънце, пак дъжд.

Аха да се случи "обединение" между двата ЦСКА, но... греда. Даже и греда не беше, а "далеч в аут".

Какво видяхме (и чухме)? Първо, лидери на агитката на ЦСКА-София и "червени" инфлуенсъри в социалните мрежи отидоха при собствениците на "Ефбет" Цветомир и Боян Найденови - финансови благодетели на ЦСКА 1948, който през следващия сезон ще играе в Първа лига.

Целта на визитата на Иван Велчев-Кюстендилеца, Росен Петров-Животното и компания беше да склонят Цветомир Найденов да зареже Числото и да дойде на "Българска армия" като генерален спонсор, а защо не и като акционер. А не да го увещават за обединение. Такова било немислимо.

Призиви за такова идват най-вече от странични футболни специалисти, но и от хора, обвързани с единия или другия лагер. Като например легендарния бивш играч и треньор Аспарух Никодимов-Паро, който е от ветераните, избрали ЦСКА-София.

Клуб Z разговаря с двама от присъствалите на срещата при Найденови. А в сайта "Топспорт" бяха публикувани текстове от аудиозапис от разговора между братя Найденови, Иван Велчев-Кюстендилеца и част от останалите фенове. По-късно навсякъде се появи и самият аудиозапис.

На Цветомир Найденов се обещава, че посетилите го ще имат грижата да го реабилитират пред общността, която сега не го понася заради подкрепата към ЦСКА 1948. Техните доводи - дава си парите на отбор без фенове, докато 90 процента от "червените" са зад тима на "Българска армия". При тях са емблемата, стадионът... И искат да се избегне "излагация, на която цяла Европа да се смее - мач между два отбора с името ЦСКА".

Любопитен детайл - Гриша Ганчев, на когото Велчев е приближен, е знаел за срещата. Нещо повече - той я е благословил. Найденов е отговорил на феновете, че иска време да премислят с неговия брат. По-късно той написа във фейсбук следното:

"Аз съм за единен ЦСКА, собственост на феновете на ЦСКА. Кратко и ясно. Само ЦСКА!"

Аз съм за единен ЦСКА, собственост на феновете на ЦСКА. Кратко и ясно. Само ЦСКА!

Публикувахте от Tzvetomir Naydenov в Вторник, 26 май 2020 г.

В тези думи няма просто емоция, а два много ясни нюанса - "единен ЦСКА", и "собственост на феновете". Второто е свързано с другата голяма тема от сбирката - "Ефбет" идва на "Българска армия" като спонсор, а Найденов - като акционер, вдига се капиталът на дружеството и на феновете се дават акции. 

Но бизнесменът прави и ясен намек - той е привърженик на модела на ЦСКА 1948 - там управлява сдружение, в което всеки влязъл има по един глас. Плаща се годишен членски внос.

В аудиозаписа се чуват интересни неща. Двама от емисарите наричат "свинщина" и "л....щина" станалото с ЦСКА през 2016 г., когато клубът беше фалиран, а феновете трябваше да припознаят (или не) ЦСКА-София като техния клуб. 

Също така Росен Животното обещава да вдигне паметник на Найденов, ако приеме. За една нощ стана вълнуващо - ако букмейкърът реши да завие към "Армията", това би довело до интересни процеси в българския футбол и край на амбициите на ЦСКА 1948 в професионалния.

Само че на следващия ден Велчев не остана доволен от изказвания на Найденов в медиите - видя отказ. И тонът се промени, като остана все така гневен към Числото. Отборът бе определен като "тумор" пред офиса на Гриша Ганчев.

Кой от каква позиция е в "червената" драма?

Феновете на ЦСКА-София

Реакциите на запалянковци на ЦСКА-София в социалните мрежи бяха негативни. Много от тях питаха тарторите кой ги е упълномощавал да се срещат с "врага", отправяха тежки закани "да не стъпят", ако "Ефбет" грейне на фланелките на техния отбор...

Тази първична реакция е логична, но не е като да не сме виждали завои в миналото. Например през 2016 г., когато мнозина заявяваха, че няма да подкрепят при никакви обстоятелства сливания, вземане на чужди лицензи и т.н., а в една нощ припознаха ЦСКА-София на Гриша Ганчев.

А разпространението на аудиозаписа - независимо от мотивите, се оказа ефектен автогол. Заради "свинщината". Явно някои от най-правоверните към клуба на Ганчев не са в душевен комфорт от случилото се през 2016 г.

Гриша Ганчев

Очевидно е, че търси финансови съюзници, тъй като бизнесът му страда и скоро едва ли ще може да налива същите пари на "Българска армия". Преди дни бизнесменът даде прелюбопитно интервю в "Капитал", в което с типичните за него ирония и сарказъм коментира намерението на държавата да влезе в бизнеса с горива.

В задънена улица са плановете за изграждане на нов стадион на мястото на "Българска армия", след като оценителите на имота му дадоха стойност, сумата за която за момента едва ли е по силите на Ганчев и Юлиян Инджов за влизане в съвместно дружество с държавата - 32 милиона лева.

Цветомир Найденов

Това е човекът, от когото тръгнаха проблемите на Васил Божков - поне официално. По-рано през годината "Ефбет" официално предложи 8,5 милиона лева на година за генерално спонсорство на "Левски", но при едно условие - Божков да се оттегли.

Това сега може да стане факт и независимо от афишираното "Само ЦСКА" на "Герена" може и да не върнат нова оферта, като се има предвид колко охотно усвоиха дарението на Делян Пеевски. И за двете страни би било просто бизнес.

ЦСКА 1948

Цветомир Найденов заяви, че не може просто така да остави ЦСКА 1948. Той ясно каза на своите гости онзи ден, че този клуб нямал и една стотинка  задължения, докато същото не можело да се каже за ЦСКА-София, който по негови думи е натрупал огромен вътрешен дълг към Ганчев.

Едно е сигурно - без спонсорството на Найденов Числото едва ли ще има сили да играе в Първа лига. В новите условия може и да намери благодетели за Втора, но без амбиции за елита, да не говорим за евротурнирите, каквито изказвания има през последните дни.

Създаденият през 2016 г. клуб трудно ще намери големи рекламодатели и спонсори, тъй като разполага с много малка фенска маса, няма стадион, база и т.н. Въпреки това "Ефбет" му остава верен. Поне засега.

Колкото до запалянковската страна на въпроса - хората, застанали зад ЦСКА 1948, също не искат и да чуят за обединение с доскорошните си събратя. Едни други се наричат "предатели". И още много други неща.

А думичката от заглавието - "обединение", тя се използва некоректно. Няма как две дружества да се обединят в смисъла, който се влага, пък и в спортен контекст. Няма как да си прехвърлят едни на други "честния път" от "А" областната група до елита, емблемата и т.н. Едното дружество ще трябва да престане да съществува.

Тези, които биха могли да се обединят, са феновете. Те са и най-важните. Такова е желанието на самия Найденов (важния човек в този водевил). С днешна дата това изглежда трудно осъществимо. Поради което "обединение" няма, има два клуба с ЦСКА в имената в Първа лига, а ключов за спорта ни играч като "Ефбет" остава при по-малките.

Много сеир за страничните наблюдатели и още покачване на омразата и напрежението между двата "червени" лагера.