Близо 100 хиляди унгарци протестираха снощи в Будапеща срещу обявения данък върху интернет трафика и срещу политиката на премиера Виктор Орбан, който подкопава демокрацията и рискува отношенията на Унгария с Европейския съюз.

Това е най-големият антиправителствен протест откакто дясноцентристката партия Фидес дойде отново на власт през 2010 година и започна реформи, които станаха повод за обвинения в пълзящ авторитаризъм. Въпреки това Виктор Орбан бе преизбран с още по-голямо мнозинство миналата година.

Кабинетът в Будапеща въведе специални данъци върху банковия сектор, търговията на дребно, енергийните предприятия и телекомуникациите. Това не се харесва на инвеститорите и застрашава печалбите на някои бизнеси.

Данъкът върху интернет трафика бе обявен за първи път миналата седмица като част от приетия от парламента Данъчен кодекс. Потребители и доставчици на интернет определиха идеята като антидемократична.

Протестите се организират от фейсбук група и настояват за отмяна на интернет данъка. От снощи вече бе издигнат и лозунга за оставката на Виктор Орбан.

След първия протест в неделя управляващите обявиха, че ще намалят данъка – първоначално той бе гласуван на 150 форинта (0,48 евро) за гигабайт трафик, а след това бе внесен законопроект за промяна, който поставя таван от 700 форинта месечно за физически лица и 5000 за фирмите.

Това не спря протестите.

Европейската комисия също разкритикува предложения данък.

"В контекстна на Унгария това ще е, както много хора биха го нарекли, последното от дълга поредица обезпокоителни действия", каза Райън Хийт, говорител на еврокомисаря по дигиталния пазар Нели Крус.

"Не е добре да се опитваш да откажеш хората от интернет ...Това е данък, който няма да работи, освен, че е данък, който е лош по принцип".