"Далавера", "авантюра", "работа на парче", вече стартирала предизборна кампания.

Така президентът Румен Радев коментира последните правителствени решения - и за намаляване на ДДС за ресторантьорския бизнес в сектор туризъм (последван от вълна от подобни искания и от други браншове), и за намерението на държавата да се изграждат държавни бензиностанции и петролни складове. 

Без изненада обаче Радев подкрепи едно ново "подмятане" от страна на управляващите - за въвеждане на прогресивното данъчно облагане. Нещо, за което от левицата отдавна настояват.

За Радев отпускането на мерките срещу COVID-19 е направено без план и обосновка - влезли сме с хаос в кризата и с хаос излизаме от нея. Даже още по-голям.

Държавата пък трябвало да се погрижи повече за продоволствената безопасност на гражданите - с подкрепа за земеделието, а не зависимост от вноса, посочи още той.

"Аз отдавна призовах да има управляем план с ясни критерии, по който да излизаме от кризата. Случи ли се според вас? Вие някъде чухте ли какви са критериите за разхлабване на мерките и до какво водят те? Не се случи този план, надявам се рисковете да са минимални. Но влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме с още по-голям хаос", посочи Радев, който днес бе в Садово, на въпрос как оценява отпадането на мерките за предпазване от коронавируса.

Попитан за намаления до 9 на сто ДДС за ресторантьорите (на първо четене в парламента, но се очаква да мине и на второ, б.р.), заяви:

"Аз не мисля, че към такава сложна и отговорна система, каквато е данъчната, трябва да се подхожда "на парче" и без ясни идеи и разчети."

След което се прехвърли към прогресивното облагане - т.е. богатият плаща повече. 

"Всички са убедени, че нашата данъчна политика не е справедлива. Тя води до задълбочаване на бедността и неравенствата, лишава публичните ресурси от важни постъпления, отдалечава ни от европейския модел, като ощетява бедните и средната класа за сметка на богатите. Защото нашият модел натоварва бедните.

Крайно време е дебатите за прогресивно данъчно облагане да стартират", заяви.

Радев се спря дълго на въпроса за бъдещата държавна петролна компания, като определи идеята като "авантюра".

"При липсата на ясни разчети и замисъл аз гледам като на една авантюра. Тази идея подсказва едно - че държавата не се справя в борбата с картелите в горивата и със създаването на ефективна пазарна среда за свободна конкуренция", посочи.

И отбеляза, че е "странно как държавата ще играе роля и на свободен участник на пазара, и на регулатор".

По думите му "тук ще трябва да се налеят огромни публични ресурси" и трябва "да се покаже много ясно откъде ще се вземат и къде другаде ще натоварят джоба на българина".

"Но ако ще строим бензиностанции по начина, по който се строят магистрали и се ремонтират язовири - по-добре да не го правят.

Тя започна прердизборната кампания...", заяви още държавният глава, визирайки избори 2021, когато ще гласуваме и за парламент, и за президент.

"Бих посъветвал, вместо да строим 100 бензиностанции, нека построим във всеки областен град център за дигитални технологии и иновации", допълни той.

[[nid:99107]]

Според Радев без мотиви и отчетност идеята за влизането на държавата на пазара с горивата "може да гарантира поредната далавера и ниска ефективност на услугите". 

"Кризата с COVID-19 изведе на преден план въпроса с продоволствената безопасност. Българите не трябва да разчитат на вноса. Не можем да ставаме заложник на бъдещи кризи. Земята ни е благодатна. Да има къси вериги от фермите до трапезата", заяви още Радев, като постави акцент върху месото и зеленчукопроизводството, пчеларството, овущарството и др.

В Садово Радев посети Института по растителни и генетични ресурси "Константин Малков", където разговаря с ръководството и се запозна с процеса по съхраняване на семена в лабораториите.