„С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро място в клъстер от други болници, в паркова среда.“

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с представители на протестиращи срещу строежа на Националната многопрофилна детска болница чрез довършване на скелета на сграда в двора на Александровска болница в София. Въпросният строеж е проектиран през 70-те години на миналия век.

Заради решението на Министерството на здравеопазването сградата да се дострои и да се превърне в новата детска болница и заради начина, по който бе проведена обществената поръчка, започнаха протести. От Камарата на архитектите обжалваха търга, но и КЗК, и съдът оставиха претенциите им без уважение. Това не спря протестите, в които участаваха и лекари, и граждани, имаше и подписки с искане на оставката на здравния министър Кирил Ананиев. 

По време на разговора днес премиерът е подчертал, че старата постройка ще бъде съборена и на същото място ще се изгради нова модерна педиатрична болница, в която ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения.

Борисов очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения.

„Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете“, заяви министър-председателят, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет. 

По време на срещата представителите на различни организации благодариха на Бойко Борисов и правителството за взетото решение за осигуряване на специализирана болница за малките пациенти. На срещата бяха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министър Ананиев.

От съобщението на Министерския съвет не става ясно дали постигнатото днес на срещата означава прекратяване на настоящата обществена поръчка за градеж на детска болница и започването на нови процедури за избор на проектант, изпълнител и т.н.

Настоящата обществена поръчка - за инженеринг и строителство на база скелета, бе обявена през миналата година и в крайна сметка спечелена от ДЗЗД „Детско здраве“ (обединението "Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой интернешънал" АД). Офертата бе за 77 839 442, 89 лева без ДДС. Тя е за "извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор)" на детската болница. Договорът бе подписан от министър Ананиев. 

Преди това имаше много въпросителни около идеята за дострояване на изоставения строеж в двора на Александровска болница - дали градежът отговаря на съвременните изисквания, дали дострояването му би било законно, отговаря ли проектът на действащия устройствен план и т.н. Притеснения имаше - от страна и на Камарата на архитектите, и на тази на инженерите, дали обследването на скелета за годност е достоверно. 

Преди да се реши за дострояване на сградата за нова детска болница, имаше и друга идея - в национална педиатрия да се превърне болница "Лозенец", или т.нар. Правителствена болница. Тази опция също срещна отпор заради университетския статут на лечебното заведение и правителството се отказа.