Еврокомисията предложи бюджет в размер на 1,85 трилиона евро за периода 2021-2027 г.

Това обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европарламента в Брюксел.

Част от бюджета е план за възстановяване на стойност 750 милиарда евро, който Фон дер Лайен обяви за инструмент "ЕС от следващо поколение"За този план стана ясно няколко часа преди извънредната сесия на Европарламента. Фондът е за възстановяване от кризата, причинена от коронавируса, която председателката на ЕК определи като безпрецедентна в 70-годишната история на съюза.

Планът за възстановяване

Предвижда се фондът да осигури 250 милиарда евро, или една трета от средствата, като заеми за държавите в ЕС. Останалите 500 милиарда ще бъдат под формата на грантове, т.е. предоставени безвъзмездно на най-пострадалите от пандемията страни.

Изразходването на европейския бюджет следва да бъде обвързано с въпроса за законността и отчетността на правителствата, изтъкна Урсула фон дер Лайен. Според нея новата икономическа криза може да задълбочи и без това съществуващите разлики в развитието на европейските страни. Тя се надява на скорошно възстановяване на отнетите обществени свободи и на единния пазар.

„Изправени сме пред един много решителен момент. Това, което започна с един толкова малък вирус, че не се виждаше, се превърна в толкова голяма криза, че няма как да не се види“, каза Фон дер Лайен.

Тя изтъкна, че ЕС е изправен пред избор и всяка страна трябва да реши дали ще върви сама, или ще участва в съвместния отговор заедно с другите.

„Това е моментът на Европа“, заяви тя.

И призова страните от ЕС, които гледат с неохота на плановете на комисията, да оставят настрана предразсъдъците си и да подкрепят предложения фонд за възстановяване от коронавируса. Макар да не назова конкретни държави, на всички бе ясно, че тя има предвид „пестеливата четворка“ - Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция.

„Утре цената на бездействие в тази криза ще бъде далеч по-скъпа за нас. Важното е тук да поставим заедно основите на нашето бъдеще“, предупреди Урсула фон дер Лайен.

Финансиране чрез нови данъци

ЕС може да наложи нови данъци, за да финансира със собствени ресурси част от Фонда за възстановяване, заяви Урсула фон дер Лайен.

Тя намекна за облагане на търговията с емисии или гранична такса за въглеродния диоксид- Според нея това би действало като компенсационен механизъм за евтин и вреден за климата внос.

Друга възможност е нов цифров данък. Той е за големи компании. Фон дер Лайен обаче не даде подробности за този налог.

Зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович говори последен на днешния дебат, пък намекна за данък единен пазар. Според него в момента тя се обсъжда от Комисията. Той изтъкна, че този данък е специално за големи компании, облагодетелствани от факта, че единният пазар е толкова голям и функционира толкова добре.

Какво следва

Предложението на ЕК ще бъде обсъдено от Европейския съвет през юни. За одобрение ще бъде необходимо единодушие сред държавните и правителствените ръководители на страните членки.

Комисията трябва да предложи разпределение на средствата във фонда между заеми и грантове. Очаква се държавите в ЕС сами да определят кои от възникналите заради пандемията нужди желаят да покрият с тези средства.

Откъде ще дойдат парите за възстановяване

ЕК предложои да изтегли заем за икономическото възстановяване на ЕС и той да бъде върнат до 2058 г. За целта Комисията е готова да заеме средства от международните капиталови пазари и до 2027 г. да бъдат изплащани само лихвите. Това уточниха източници от „Берлемон“.

Предвижда се страните членки на ЕС да издадат гаранции за изплащането на заема. Комисията предвижда покриването на новите задължения да се извършва чрез нови или повишени данъци за европейските граждани и за дружествата, които работят в ЕС.

ЕК очаква до края на годината да бъде упълномощена единодушно от Европейския съвет и да бъде подкрепена от мнозинството в Европарламента да заеме средствата. Европейската народна партия (ЕНП) – първата политическа сила в ЕП, допреди няколко дни плашеше да блокира бюджета. Днес обаче председателят на групата Манфред Вебер увери, че тя ще подкрепи комисията.

До септември ЕК предлага да бъде одобрено повишаване на общия бюджет до края на тази година. Така ще бъде отговорено на искането за незабавно осигуряване на средства в помощ на европейската икономика.

Предвижда се средствата от заема да бъдат насочени към всички области на икономиката чрез бюджета на ЕС, като бъдат подкрепени схеми за заетост и дружества без затруднения до възникването на пандемията.

Страните от ЕС ще трябва да посочат в националните си програми за използването на европейския бюджет накъде възнамеряват да насочат допълнителните средства. Програми трябва да отговарят на целите на съюза за цифровизация и енергиен преход.

Средствата от заема ще бъдат отпускани от ЕК като грантове или ще подлежат на връщане. Комисията предлага сама да насочва безвъзмездните средства за укрепване на здравеопазването. Тя предвижда също така допълнителна гъвкавост за разходите по Кохезионния фонд.

Същевременно Брюксел се опасява, че въпреки едновременния удар от пандемията по икономиките на европейските държави възстановяването ще бъде неравномерно. В ЕК смятат, че трудностите днес възникват не от пандемията, а от налагането на обща карантина. И без заразата в европейския бюджет се е очертавал недостиг от средства за енергийния преход, предвиждащ до 2050 г. в ЕС да бъде прекратено използването на изкопаеми суровини в производството.

Разликите във възстановяването на икономиката ще възникнат и заради различните национални мерки срещу коронавируса.

Как реагираха партиите в ЕП

Предложението на ЕК бе подкрепено от трите най-големи групи в Европарламента – ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД), либералите от „Обнови Европа“ (ОЕ). Това направиха и умерените „зелени“.

Социалистите дори предложиха Европейският съвет да гласува предложението с квалифицирано мнозинство. Така според тях ЕС няма да бъде залогник на „пестеливата четворка“.

От ОЕ предупредиха, че ще подкрепят предложението само ако върховенството на закона е условие за получаването на средствата.

Крайно десните от „Идентичност и демокрация“ (ИД) смятат, че намеренията да се тегли заем нямат правно основание. И определиха предложението като глупост.

От групата „Зелените“ /Европейски свободен алианс (ЕСА) бяха по-предпазливи. Според нея предложението е голяма стъпка напред, макар да не се предвижда фондът да разполага с достатъчно средства.

Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) поискаха ясни условия за отпускането на бюджетните средства, за да достигнат те там, където са най-необходими.

Радикалната Европейска обединена левица/Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ)  видя завръщане на стремежа към спестяване на бюджетни разходи. Според тази група не се предвижда допълнително облагане на най-богатите, както и на онези, които печелят от новата криза.