Изненадващо съобщение за трус с магнитуд 3,4 по Рихтер обърка смолянци днес - най-вече заради факта, че никой в града не го е усетил.

Медиите съобщиха за земетресението рано сутринта, след като автоматичната система на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН (НИГГГ) оповести труса в 4,11 ч.

По-късно обаче стана ясно, че системата просто е направила грешка - трусът е на остров Крит, на над 800 км разстояние от Смолян. Той е бил около 5 по Рихтер, достатъчно слаб, че да няма жертви или сериозни щети.

Ръководителят на НИГГГ към БАН проф. Николай Милошев коментира пред Клуб Z, че подобни грешки се случват изключително рядко.

"Затова сме приели практиката системата да публикува автоматично в сайта ни такава информация."

Грешки обаче понякога стават и затова е нужно човек да проверява информацията - в случая това е направено по-късно заради ранния час. По-същественото е да не бъде пропуснато земетресение, отколкото да бъде съобщено за неслучило се такова.

"Няма как да се случи земетресение на българска земя и да не го отчете системата. Тя основно хваща нашите, български земетресения или най-близо около граничните райони", подчерта проф. Милошев.