Проучване на общественото мнение във Великобритания показва катастрофален спад на подкрепата за управляващата Консервативна партия на премиера Борис Джонсън, който е потопен в скандала около пътуванията на главния си съветник Доминик Къмингс в условията на коронавирусна карантина, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Водеща новина във вестниците от пет дни е скандалът с Къмингс, смятан за "мозъка" на кампанията на лагера на "Брекзит" преди референдума от 2016 г., и това се отразява на избирателните нагласи. Влиятелният и предизвикващ полемика съветник получи подкрепата на премиера, който вече два пъти го защити пред медиите.

Анкета на института ЮГов за в. "Таймс" показва, че обществената подкрепа за Консервативната партия на Борис Джонсън е паднала с 9 пункта за една седмица и сега е 44 процента. Главната опозиционна сила, Лейбъристката партия е прибавила 5 пункта до 38 процента за същия период.

В самия лагер на консерваторите близо 40 депутати настояват Къмингс да напусне, а вчера един държавен министър подаде оставка, като заяви, че не може да защитава съветника, докато хора от неговия избирателен район не са могли да посетят болните си близки, защото са спазвали препоръките на правителството.

Къмингс обясни, че посетил родителите си в Дърам, на 400 км от Лондон, в Северна Англия, защото се опасявал, че е заразен с коронавируса, и търсел вариант да се погрижи за детето си. Неговата версия обаче не убеди обществеността, отбелязва Франс прес.

Липсата на извинения и съжаления от страна на Къмингс беше зле приета, както и второ негово пътуване с кола на около 40 км от жилището на родителите му, което според съветника на Джонсън той направил, за да провери дали може да шофира безопасно, защото вирусът засегнал зрението му.