Една седмица след като опита, но не успя да извърши проверка в българската петролна и газова асоциация, а след това запечата и офиса й, днес Комисията по защита на конкуренцията все пак влезе и започна инспекцията. 

Според бТВ служителите на Комисията са в офиса на асоциацията от 10 ч. тази сутрин и проверяват компютри и документи на организацията. 

Припомняме, че при внезапна проверка преди няколко дни антимонополният орган е установил, че офисът е заключен и в него няма никой. Опитите на проверяващите да се свържат с някои от представителите на асоциацията са били безуспешни и това е наложило запечатването на офиса. Иначе самата проверка е заради образувано производство за установяване на евентуално извършени нарушения на Закона за конкуренцията и европейските правила "при определяне цените на масовите автомобилни горива по веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала". 

Няколко дни по-късно председателят на асоциацията Андрей Делчев обясни, че няма никакви притеснения, че КЗК многократно е провеждала проверки и никога не е откривала нищо нередено. 

Внезапните проверки дойдоха само няколко дни след като Министерството на финансите съобщи, че има намерение да създаде "Държавна петролна компания", която да оперира с държавния резерв, да има собствени  данъчни складове и да влезе директно на пазара на горива, като направи собствени 100 бензиностанции.

Целта била - гарантиране на конкуренцията (с която досега, както вече знаем, не е имало никакъв проблем, с изключение на един път, в който комисията откри "комуникация и пазарно консултиране" между веригите", от което обаче не последва на практика нищо, б.р.).

Малко по-рано - промените в законодателството, свързано с епидемичната обстановка с коронавируса, в Закона за здравето някак се появиха и поправки в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се въвеждат нови изисквания и срокове именно за данъчните складове, при това в кратък времеви срок. Бизнесът и проверяваната сега Българска петролна и газова асоциация се обявиха против приемането на законови промени по този начин - чрез нямащ нищо общо друг закон и без каквото и да било обществено обсъждане и оценка на въздействието (задължителни иначе според Закона за нормативните актове при законодателна инициатива от правителството - б.р.).