Единни изисквания за придобиване на висше образование по право и съответно академична квалификация "юрист" няма да има. На свое заседание в сряда Министерският съвет отмени приетата през 2017 г. и предстояща да влезе в сила от новата академична година Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“ и направи промени в сега действащата наредба. 

Според съобщението от МС това се е наложило заради решение на Комисията за защита от дискриминация, в което се посочва, че обучението по право само в редовна форма създава неравно третиране по признаци „увреждане“ и „лично положение“ по отношение на хората с увреждания и работещите.

"До изготвянето на нова наредба от сформирана за целта работна група в Министерството на правосъдието ще остане в сила и ще се прилага сега действащата Наредба", уточняват от Министерския съвет.

В нея се приемат промени, наложени от актуалната ситуация, свързана с коронавирусната епидемия - избягването на събирането на едно място, особено в затворено помощение, на големи групи хора.

"С изменението се дава възможност за учебната 2020/2021 година всяко висше училище да избере как да организира приема, но не чрез задължителните писмени конкурсни изпити по български език и история на България. В настъпилата извънредна обстановка според своите възможности може да избере друг формат или след решение на Академичния съвет да приеме кандидат-студентите и без конкурсен изпит, ако са издържали успешно държавните зрелостни изпити по български език и по история", обясняват от МС.

От Академичния съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" вече излязоха с решение преди десетина дни, че кандидатстването за всички специалности ще става с матурите (с минимални изключения кандидатстудентски изпити ще се проведат само по биология и химия за специалностите "Медицина" и "Фармация" и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия и Стопанския факултет.). Сред специалностите, в които ще се кандидатства само с оценките от държавния зрелостен изпит, е и правото. Решението не беше прието еднозначно, затова от СУ излязоха и със специална позиция, за да се опитат да го обосноват.

"Кoгaтo oт 1000 кaндидaти бъдaт приeти 300, тoвa ca винaги първитe 300 клacирaни, нeзaвиcимo дaли ca клacирaни c изпити, oргaнизирaни oт Унивeрcитeтa, или c държaвнитe зрeлocтни изпити, oргaнизирaни нa нaциoнaлнo нивo. В тoзи cмиcъл фoрмaта нa изпитa и бaлoвeтe нe ca oт знaчeниe – брoят нa кaндидaтитe и нa приeтитe ce зaпaзвa, cлeдoвaтeлнo приeмът в cпeциaлнocт „Прaвo“ e тoчнo тoлкoвa трудeн, кoлкoтo и в други гoдини", беше един от аргументите.