Изпълни се намекът на главния прокурор Иван Гешев само отпреди дни пред БНТ - Васил Божков вече има нови обвинения. В ново - отделено от старото (с 11 обвинения) досъдебно проиводство, се предявяват още 7 престъпления, евентуално извършени от президента на "Нове холдинг". Пред съда ще се твърди за нова престъпна група, отново ръководена от Божков, която е сформирана през 2012 г. с цел да извършва в страната убийства, изнудвания и други тежки престъпления

Посочва се, че той е отговорен за подбудителство на убийства на хора с инициали Й. Д., М. В., А. П. и Б. С. (първите две със сигурност са Йордан Динов и Манол Велев, който обаче все още е жив б.р.). Към това се добавя и един опит за изнасилване, който не могъл да осъществи.

Интересно е, че се говори за 3-ма негови подчинени съучастници в тази ОПГ, но никъде не се споменава, че ще им се иска арест - нещо нетипично за разследващите от Специализираната прокуратура.

Клуб Z припомня, че само преди дни бившият ортак и основен свидетел срещу бизнесмена - Цветомир Найденов, даде интервю пред притежаваната от братя Домусчиеви Нова тв, в което заяви, че Божков поръчва убийства, както ние си поръчваме пица (т.е. - може да се прогнозира кой ще е свидетел и по новата "организирана престъпна група", б.р.).

Досега се знаеше, че изгнаникът в Дубай ще отговаря за 11 деяния, в това число за ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице и за подбудителство на престъпление по служба. Освен това е разследван и за убийства и изнасилвания.

Божков бе обявен, че е избягал от страната и съответно "качен" за издирване от дата 29 януари. Но реално има версии, че е напуснал България през декември. Въпреки това няма как на прокуратурата да бъде търсена отговорност - кое обвинение кога и как прегрупира и защо го повдига сега, тъй като това не подлежи на съдебен контрол.

Новата активност на държавното обвинение съвпада по време с обвинението на самия Божков от сутринта - че негов артефакт ритон, иззет от колекцията му, вече е на продан на свободния пазар.

Минути след като прокуратурата оповести новите 7 обвинения Васил Божков коментира през своята страница във фейсбук. 

"След току-що обявените поредни седем обвинения от спецпрокуратурата, ще направя официално признание, което може да доведе и до ново обвинение. Признавам се за виновен за разкриване на безчинствата и грабежите на хунтата. Възнамерявам да продължа да го правя. #БъдетеЗдрави", написа той. 

 

Ето и цялото съобщение на прокуратурата от днес:

Днес, 27 май 2019 г., Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност Васил Божков за ръководене на организирана престъпна група с участието на още три лица, създадена с цел извършване на тежки умишлени криминални престъпления.

Според събраните до момента доказателства престъпната група е действала на територията на Република  България от 2012 г. Така формираното между всички обвиняеми престъпно сдружение е имало за цел да извършва съгласувано в страната убийства, изнудвания и други тежки престъпления.

Освен за ръководене на престъпна група по новото досъдебно производство по отношение на Васил Божков са изготвени и обвинения за подбудителство към убийството на лицата Й. Д., М. В., А. П. и Б. С., както и за оказване на принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот и за опит за изнасилване на  лице от женски пол чрез използване на сила, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини.