България ще има нетна печалба в размер на 11,7 милиарда евро, ако бъде одобрено днешното предложение на Еврокомисията за бюджета на ЕС.

Това става ясно, от таблица, част от публикуван работен документ на ЕК. Той бе разпространен малко след като председателката й Урсула фон дер Лайен предложи бюджетът за периода 2021-2027 г. да бъде в размер на 1,85 трилиона евро.  Част от него е Фондът за възстановяване от причинената от коронавируса криза. Този фонд е на стойност 750 милиарда евро.

От него България ще получи 15 милиарда евро, е видно от таблицата. Същевременно страната ни ще трябва да внесе само 3,3 милирда евро. Простите изчисления показват, че чистата ни печалба ще бъде 11,7 млрд. Тази сума съставлява 19,3 на сто от БВП на България.

По-облагодетелствана от нас в това отношение е единствено Хърватия (22,4% от БВП). Близо до страната ни е и Гърция (17,8 процента).

България и Хърватия са в група Е. В нея са страните с БВП под средния за ЕС и с нисък дълг. А Гърция е в група S – БВП под средния за ЕС и висок дълг.

Предвид факта, че предстоят дискусии е възможно да настъпят промени. Споровете ще бъдат особено остри заради „пестеливата четворка“ в лицето на Дания, Швеция, Австрия и Нидерландия. Те готвят свое контрапредложение за бюджета на ЕС.