Поскъпва ли спортният тв пакет "Диема екстра" - за каналите, собственост на "Нова броудкастинг груп", които предават футболните мачове от родното първенство, Висшата лига в Англия и въобще английски футбол, както и други ключови спортни събития? 

Въпросът е актуален, след като един от големите доставчици на телекомуникационни услуги, интернет и телевизия официално съобщи, че цената на пакета от 1 юли 2020 г. става 8,99 лв. на месец с ДДС. В съобщението изрично се посочва, че причината е "промяна на търговските условия от страна на "Нова броудкастинг груп" ЕООД. 

За поскъпване на пакета тв услуги за каналите Diema Sport и Diema Sport 2 ("Диема спорт" и "Диема спорт 2") съобщи в. "Сега".

Проверка на Клуб Z показа, че други големи и по-масови доставчици на абонаменти за цифрова телевизия засега не са обявили промени в цените в официалните си сайтове. От "Нова броудкастинг груп" също няма такова съобщение. В сайта на каналите Diema Xxtra последното важно съобщение е за предишното повишаване на абонамента на месец - от 1 юли 2019 г., когато бе въведена настоящата цена от 7,99 лв. на месец с ДДС за пакета на месец. Това са актуалните цени (извън търговската политика, общи пакети и промоции) на доставчиците. 

Пандемията от COVID-19 спря футбола в почти целия свят, както и повечето спорт въобще. През това време платените канали на "Диема" излъчваха  мачове от неспряното първенство на Беларус, както и спорт на запис. Няма данни за това дали и ако да - колко абонати са отказали спортните канали за това време или са продължили да плащат абонаментите си.

Двубоите от най-гледаните първенства у нас - българското и английското - започват през юни. Сезонът в Първа лига на България се подновява от 5 юни и ще продължи до 17 юли. Висшата лига все още няма уточнена дата за рестарт.

В края на 2014 г. Кирил и Георги Домусчиеви придобиха цялата собственост на компанията "Футбол Про медиа", която притежава правата за излъчване на мачовете от Първа лига. През пролетта на миналата година Домусчиеви придобиха и Нова тв, която държи "Диема". Така излиза, че са и на входа, и на изхода, което не попречи на Комисията за защита на конкуренцията да одобри сделката по придобиването на Нова. Иначе таксата за гледане на пакета "Диема Екстра", в който са "Диема Спорт 1" и "Диема Спорт 2" се увеличава периодично - проверката показва, че промяната е с по 1 лв. годишно в последните две години.