Ръководителите на страните от ЕС няма да постигнат на Европейския съвет през юни споразумение за следващия 7-годишен бюджет и Фонда за възстановяване.

Това заяви германската канцлерка Ангела Меркел пред журналисти. Тя говори, след като председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен огласи предложението за бюджет вразмер на 1,85 трилиона евро. Част от него е фондът, наречен инструмент „ЕС от следващо поколение“, който е на стойност 750 милиарда евро.

Според Меркел съвместното предложение на Франция и Германия от миналата седмица за фонд от 500 милиарда евро е дало добра основа за предложението на ЕК.

Канцлерката обаче предупреди, че очаква трудни преговори, които смята, че няма да завършат на Съвета на 19 юни.

Тя смята, че европейските ръководители трябва да постигнат съгласие преди есента. Така те ще дадат на националните парламенти и на Европарламента достатъчно време за обсъждане и ратифициране на предложените от ЕК механизми, за да могат те да влязат в сила на 1 януари 2021 г.

Меркел настоя също така и за контрол над разходите.

В подобен на нейния дух бе и изявлението на официален представител на фенското президентство. Според него в Елисейския дворец не смятат, че Съветът през юни ще бъде срещата, на която ще бъде постигнато споразумението.

„Имаме нужда в началото от лична среща в началото на юли, за да имаме споразумение за бюджета. Отлагането до септември ще бъде твърде късно и няма за изпрати правилния политически сигнал“, сподели служителят, цитиран от „Политико“.

По-рано френският президент Еманюел Макрон нарече „историческо“ предложението на Урсула фон дер Лайен, а деня - „решаващ“ за Европа. Той изтъкна, че предложението на Берлин и Париж е направило напредъка възможен.

Италианският премиер Джузепе Конте обяви плана за „страхотен сигнал от Брюксел, точно в посоката, указана от Рим“.

Доста хладно обаче реагираха страните от „пестеливата четворка“, състояща се от Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция. Тези държави настояват за фонд, който да отпуска само кредити, но не и грантове.

„Има страни, които ще трябва да плащат, като нидерландците, шведите, датчаните и ние. Следователно, в израз на отговорността ни към данъкоплатците, заявяваме ясно, че предпочитаме заеми“, заяви австрийският канцлер Себастиан Курц, който е нещо като неофициален говорител на непокорния „квартет“.

Все пак той изтъкна като нещо положително факта, че дейността на фонда е ограничена във времето и той е еднократна извънредна мярка.

Нидерландското правителство изтъкна, че е малко вероятно предложението да бъде прието в сегашната си форма.

Дания също смята, че отговорът на кризата трябва да е насочен към кредити и да се избягва всяка форма на общ дълг.