Акция на спецпрокуратурата в няколко населени места на страната  - в имоти на заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, в заводи и сгради на братя Бобокови, в МОСВ и в няколко РИОСВ - имаше в четвъртък по разследване за трафика на боклук от Италия.

В ранния следобед за разпит беше изведен от сградата на МОСВ заместник-министърът Красимир Живков. Пред медии той заяви, че не е задържан. В последните два месеца ресорът му бил свързан с управлението на отпадъците у нас, добави той.

Първото съобщение за специализирана акция на полицията дойде от Ботевград - за обискиране на дома и вилата на Живков. По първоначална информация ставаше дума за разследване на организирана престъпна група.

Пред дома на Живков имаше струпване на полиция и служители на ДАНС. Малко по-късно той беше отведен в МОСВ в София. Сайтът botevgrad.com съобщи, че по непотвърдена информация действия на органите е имало и в Правец.

По-късно стана ясно, че спецакцията тече на различни места, като едно от тях е и Министерството на околната среда и водите в София. 

Говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева потвърди, че тече разследване на Специализираната прокуратура, а подробности по досъдебното производство ще има по-късно в четвъртък.

Към обяд "24 часа" съобщи, че действия на органите има и в регионалната инспекция по околната среда в Пловдив. РИОСВ се помещава в сградата на Водната палата под тепетата. Информация за задържани няма. Изнася се документация. Преди няколко месеца дългогодишният шеф на ведомството доц. Стефан Шилев бе уволнен без мотиви, на негово място екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро прати свой човек от столицата, но впоследствие го оттегли.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Йордан Рогачев посочи, че полицията не участва в акцията, а тя се ръководи от прокуратурата.

Претърсвания и изземвания на документи се извършват и в Плевен и Монтана, информира Нова тв.

По разпореждане на специализираната прокуратура проверка имаше и в РИОСВ в Монтана и в завода за акумулатори "Монбат" в града, съобщиха от полицията.

От сутринта пред сградите на екоинспекцията и на завода за акумулаторни батерии в Монтана има полиция и жандармерия, а икономически полицаи и експерти проверяват документите в офисите. Работата в завода не е спирала и той продължава своето производство.

Директорът на РИОСВ в Монтана Деница Славкова неочаквано вчера беше сменена с Любомир Иванов, който е бивш областен управител на Монтана, бивш директор на РИОСВ от времето на правителството на Пламен Орешарски и настоящ общински съветник от "Воля".

Заводът за акумулатори "Монбат" е собственост на братята Атанас и Пламен Бобокови. 

Жандармерията влезе и в административната сграда на „Приста ойл“ на ул.“Борисова“ в Русе, както и в къщата, собственост на бизнесмена и съсобственик на компанията Пламен Бобоков, която се намира на ул. „Хан Аспарух" в града.

Акцията в Русе. Снимка БТА

Извършени са претърсвания и изземвания, като от къщата са изнесени вещи и документи. Тя е запечатана – както външната врата на оградата, така и вътрешната на самата сграда. И двата обекта се охраняват от екипи на жандармерията. В административната сграда се намира и почетното консулство на Украйна.

Кой е Красимир Живков

Преди да стане зам.-министър на околната среда и водите, Красимир Живков е два мандата кмет на Правец в периода 2003-2009 г. Тогава сменя кметския пост с този на областен управител на София-област (назначен при първия кабинет на ГЕРБ, въпреки че преди това е кмет, избран от листата на БСП - б.р.). Занимавал се е с ВиК сектора, както и с управление на отпадъците. Тъй като министерството в настоящото правителство се води от министър от "Обединени патриоти" (първо Нено Димов, а сега Емил Димитров-Ревизоро), Живков е заместник от квотата на ГЕРБ.

Красимир Живков като заместник-министър на околната среда и водите е отговарял и продължава да отговаря за даването на разрешителни за вноса за отпадъци от други страни в България. По правила могат да бъдат внасяни отпадъци за преработка, но не и такива за съхранение и депониране.

Каква е връзката с братя Бобокови?

Разследващите са събрали доказателства, че отпадъците са внасяни от фирми на братя Бобокови, които имат площадки за съхранение, но не и инсталации за преработка на отпадъци. Именно по тази причина в дома на Красимир Живков, както и в неговата вила в Правец са търсили документи, свързани с разрешителните за внос на тези отпадъци, съобщава БНТ.