Национален план за икономическо възстановяване от кризата заради коронавируса и щаб който да се заеме с това поиска лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш премиер Сергей Станишев в коментар за бТВ за представения снощи в Европейския парламент проект на европейски бюджет и план за възстановяване на Европа. Планът на ЕК предвижда набавяне на 750 млрд. евро за справяне с кризата - 500 млрд. евро за субсидии за възстановяване на икономиките в Съюза и 250 млрд. евро заеми за държавите членки.

 
По изчисления на Станишев в следващите седем години България има шанс да получи европейско финансиране в размер на около 30 млрд. евро - 12 млрд. евро от средствата за възстановяване след пандемията, а останалите - чрез кохезионната и селскостопанската политика. Това би било сериозна помощ за икономиката на страната ни. Но:

"Важно е как средствата ще бъдат харчени у нас. Длъжни сме да представим национален план за възстановяване и затова ни е нужен антикризисен щаб, който да чуе мнението на браншовете, на синдикатите, на партиите, на опозицията. В здравната сфера в България мерките бяха навременни, но в икономическата са спонтанни и недобре обосновани.

Сега се заговори за намаляване на ДДС, но ще помогне ли това на секторите, ще доведе ли до изсветляване, откъде ще се компенсират тези приходи в бюджета? По времето на моя мандат, при въвеждането на плоския данък икономическият екип имаше ясни разчети за отражението му върху икономиката, прогнози за инвестициите и събираемостта, за социалните мерки. Днес не виждам разчети и това ме тревожи. Данъците не се променят по време на криза, защото и без това има много неизвестни пред икономиката", продължи анализа си Станишев.

Последното - за данъците, става на фона не само на проект за временно намаляване на ДДС за заведенията и за книгите, но и на намеците и анонсите за евентуално преразгреждане на плоския данък, които вече не идват само от БСП, но и от средите на ГЕРБ. Последно за преразглеждане на данъчната система в България призова президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев. Преди това в становище на Министерството на финансите, което е против по-ниски ДДС ставки, се появи съждение, че "загубите" за бюджета от намаляване на косвения данък се компенсират или с увеличение на преките данъци (например корпоративния - б.р.) или с по-висок ДДС за други стоки и услуги. 

Станишев нарече вчерашното решение на Европейската комисия "историческо". 

"Никога досега не е правена такава решителна стъпка. Предложението на ЕК  извежда европейската интеграция на ново ниво чрез поемането на общ дълг и общи гаранции. Това естествено налага и търсенето на приходи чрез собствени ресурси на ЕС.

Два фактора са важни по време на криза: времето и мащабът. Не съм доволен, че отнема толкова време съгласуването на тези мерки, но резултатът си струва. Вчера свиках извънредно заседание на президиума на ПЕС и ние, социалистите, сме единственото политическо семейство, което единодушно и категорично застана зад този план", коментира Станишев.

Предложението за бюджет и план за възстановяване от кризата, представено от Урсула фон дер Лайен, обаче предстои да бъде разглеждането от Европейския съвет, а т.нар. "пестелива четворка" - Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция, засега не е съгласна с раздаване на субсидии, а не на кредити. Канцлерът на Германия Ангела Меркел вече заяви, че очаква преговорите по бюджета на ЕС и плана за възстановяване да приключат евентуално наесен. 

За БСП: Централизирана опорна точка, че критиците в левицата работят по поръчка на ГЕРБ

Сергей Станишев сподели още, че наблюдава "с голяма тревога" кампанията, която тече преди (отложения заради коронавируса) избор на нов лидер на БСП - "заради разделението вътре в партията":

"Централизирано се разпространява една фалшива опорна точка, че критиците в БСП изпълняват поръчка на ГЕРБ. Интересно как имена като Георги Пирински и Велислава Дърева могат да бъдат заподозрени в това? Виден е тандемът Румен Овчаров – Корнелия Нинова. Неслучайно Овчаров ще готви и основния документ за предстоящия конгрес на партията. Недопустимо е председателите на партийните организации, които са ядрото на партията и ще организират предстоящата кампания, да бъдат наричани барони!

Виждам тревожни тенденции в БСП – промяната не започва от сега. Например несъвместимостта в постовете и мандатността на председателя на НС на БСП бяха въведени по мое време. Какво страшно има за лидер на партията да се кандидатира всеки, който поиска? Срещу мен навремето се изправи бившият президент, с една доста агресивна кампания, но никой не направи драма от това", обясни тезата си лидерът на ПЕС.

 
По думите му хората в партията са обезпокоени, че по социологически проучвания БСП има 12%. Социалистите искат да видят състезание на платформи и идеи - каква ще бъде физиономията на БСП и какво по-различно от ГЕРБ предлага на страната, добави Станишев. 

И декларира, че той самият ще работи левицата да е силна и убедителна и да може да спечели следващите национални избори.