Тандемът Силвано Пранди - Николай Желязков ще тренира националния отбор по волейбол за мъже, реши управителният съвет на федерацията на онлайн заседание днес.

Италианецът запазва поста си, а ще има и равностоен партньор в лицето на бившия ас на представителния ни тим. В официалната информация се казва, че целта е да има приемственост - един ден Желязков да замени именития си колега.

Пранди не успя да класира България на Олимпийските игри в Токио, но селекцията ни се представи добре на квалификацията в Берлин в началото на годината. В ранната пролет Любомир Ганев замени дългогодишния президент на БФ по волейбол Данчо Лазаров и още тогава стана ясно, че Пранди може да получи нов договор.

Името на Николай Желязков също се спрягаше за поста и явно се е стигнало до соломоновско решение от треньорската комисия, начело с Людмил Найденов, представила доклад. До 2017 г. той предвождаше младежкия национален тим, а сега е треньор на бургаския "Нефтохимик", с който стана шампион.

Иван Петков пък остава начело на волейболистките.

Тандемът Пранди - Желязков вероятно ще дебютира тази година с квалификации за европейско първенство, които не са отложени заради коронавируса. Управителният съвет отчете, че единствено Теодор Салпаров и Виктор Йосифов са напуснали националния заради възрастта си.

За селекционер на младежкия национален отбор федерацията утвърди Найден Найденов, извел България до финалното каре на Олимпиадата "Лондон 2012".

Форматът за следващото първенство при мъжете и жените трябва да бъде утвърден до 15 юни. Чакат се предложенията на всички клубове. 

На финала на виртуалното заседание беше създаден фонд за подпомагане на детско-юношеския волейбол. Първа вноска в него направиха Любо Ганев и Красимир Илиев - по 1000 лева. Федерацията ще информира официално за всеки дарител, ако желае публичност.