Масово приемане на исляма, мюсюлманите са имунизирани от вируса: в международния поток от дезинформация, който отприщи пандемията от новия коронавирус, привържениците на конспиративните теории в Близкия изток наблегнаха на религиозността, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Някои експерти виждат в това естествена реакция на едно общество, което се опитва да се справи с тревогата, породена от безпрецедентната световна здравна криза.

"Във времена на необясними кризи и конфликти хората се обръщат към своите митове и културни схващания, за да придадат смисъл на случващото се", обясни медийният специалист от Американския университет в Бейрут (АУБ) Набил Дажани. "Това става навсякъде, не само в мюсюлманския свят", добави той.

Действително в цял свят в интернет светкавично се разпространяват най-различни митове за чудодейни лекове срещу новия коронавирус или теории на конспирацията за произхода му, които се споделят от хиляди потребители в социалните мрежи, включително от политици, които са на власт.

Явлението придоби такъв мащаб, че през февруари Световната здравна организация предупреди, че се наблюдава "инфодемия".

И арабските страни не са пощадени: представителите на АФП, които правят проверка на фактите, наблюдават там подобна тенденция, в която обаче преобладава религиозният елемент.

Ето един пример. В социалните мрежи през февруари бе широко разпространен видеоклип, показващ, както се твърдеше, как китайци приемат исляма, защото коронавирусът "не засяга мюсюлманите".

В действителност ставаше дума за филипинци, приели исляма в Саудитска Арабия през май 2019 г., месеци преди възникването на епидемията в Китай.

Самоубийства на италианци

Друг видеоклип твърдеше, че показва китайци, които в разгара на епидемията получават екземпляри от Корана след отпадането на цензурата върху тази свещена книга в страната им.

В действителност видеото е откъс от репортаж за раздаване на Библии в Китай, който се излъчва от 2013 г.

А докато средновековната мюсюлманска Андалусия продължава да разпалва фантазиите на някои хора, друго видео обиколи социалните мрежи. В него пък се твърди, че призивът за ислямска молитва е отекнал за пръв път от 500 години в тежко засегнатата от коронавируса Испания, след като той никога не е бил забраняван там.

"В нашия регион религиозните твърдения понякога се разминават с науките и медицината", каза преподавателят по социология в АУБ Сари Ханафи. "Религията обаче е и основен източник на социална солидарност, която е неразривна част от съпротивата срещу психологическия стрес от карантината", добави той.

Освен белязани с религия измислици при фактологичните проверки на АФП бяха открити и публикации, предричащи упадъка на някои западни държави, затънали в борбата с пандемията.

"Италианците се самоубиват", гласи заглавие на арабски на споделян в социалните мрежи видеоклип, който показва гъста тълпа на обществено място в Италия.

Всъщност това е демонстрация срещу италианската крайна десница, състояла се месеци преди разпространяването на коронавируса.

Потребители в интернет са споделили и неверни твърдения, приписвани на италианския премиер Джузепе Конте, че Италия можела да бъде спасена единствено от решение, "дошло от небето".

"Безпомощност"

Дима Матар от Школата по източни и арабски изследвания към Лондонския университет, коментирайки говоренето в конспиративен стил, отхвърля твърденията, че Близкият изток е нещо изключително и различно от останалия свят.

"Религията винаги е била използвана в политическите изказвания, не само в Близкия изток, но и на Запад", каза тя.

Според нея дезинформацията в арабско-мюсюлманския свят трябва да се възприема "като всички други лъжливи новини и теории на конспирацията, които се появиха около вируса и са насърчавани дори от Тръмп".

Тези дезинформации и теории насърчават националистическите нагласи, изострят социалните стигми и расистките стереотипи, заяви Ханафи.

Социологът посочва някои теории, според които вирусът е създаден в американски лаборатории, за да се нанесе удар по Китай или Иран, и други теории, в които се обвиняват бежанци и мигранти.

Това явление е характерно за периоди, в които "човек се чувства безпомощен пред действителността и не знае как да обясни нещо по научен път", добави Ханафи.