Обхватът на тол системата вероятно ще бъде увеличен с нови платени пътища.

Това стана ясно днес от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия, съобщава БТА.

В отговор на депутатски въпрос министърът каза, че е ясно, че тримесечният срок, договорен с транспортния бранш (от 27 март) за анализ на приходите от тол системата с въведения обхват и тарифи, няма как да е актуален, защото в този период е нямало нормално функциониране на транспортния бранш заради коронавируса.

Но е правен анализ за обхвата на тол системата и отделни пътни отсечки, които по настояване на бранша бяха извадени - втори клас пътища, от обхвата на тол системата, каза министърът и допълни, че ще се предложи като първа стъпка да се направи промяна на обхвата на тол системата, като се включат основни пътни артерии в обхвата на тола.

"Има области, които нямат нито един първокласен път, т.е. движението вътре - на територията на областта, а не транзитният трафик или този, който е международен, всъщност е облагодетелстван, което смятаме, че не е справедливо", каза министърът.

"Мисля, че браншът няма да има против обхватът да бъде разширен и трябва да помислим и за самите тарифи", допълни.

Според нея определеният тримесечен период няма как да даде добър поглед и верен анализ, който да е основа за продължаване напред.

Тя съобщи, че от началото да годината до 26 май приходите от тол такси са били в размер на 186 202 712 лева, като от тях от тол такси - 25 947 943 лева (от 1 март). Това е далеч от амбициите на кабинета с въвеждането й.

Таксите, платени от коли над 3,5 тона, от началото на годината - тежкотоварните винетки плюс тол са малко над 45 млн.лева. От началото на 2020 г. до 26 май броят на продадените е-винетки е 2,5 млн. за 160 млн. лева. Аврамова каза, че според превозвачите има намаление със 70 на сто на превозите и на обема на работа, но от 1 март до 26 май броят на купените маршрутни карти е за 16 млн. лева, като от тях 75 на сто са продадени през каналите на АПИ.

Обработените тол декларации за автоматично таксуване през електронната система с бордови устройства и Джи Пи Ес тракери са 40 млн. и са на стойност малко над 9 млн. лева, каза още министърът. От 13 март до 26 май броят на продадените винетки за леки коли е на стойност 36,3 млн. лева, като за същия период на 2019 г. са намалели наполовина.

АврамоваТя напомни, че мерките, взети за кризата, не са ограничавали пътуването за работа, а само това за почивка и допълни, че очакванията са били да няма такова намаление на платените винетни такси и на тол таксите.

Членът на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Олег Асенов заяви, че към момента темпът на събиране на средства от пътни такси - винетки и тол, е същият като миналата година, въпреки коронавируса. Това означава, че ефектът на събиране на пътни такси на база на изминато разстояние се отразява върху по-голямата ефективност на работа на системата, допълни той.