Десетки милиарди евро ще бъдат необходими за откриването на ваксина срещу COVID-19, заяви днес председателката на Евроскомисията Урсула фон дер Лайен.

„Вирусът на новата болест продължава да се разпространява по света и без ваксина няма да го победим“, изтъкна тя.

На 27 юни Фон дер Лайен свиква втора донорска конференция за събирането на средства за откриването на лекарство. Първият такъв форум бе на 4 май. Досега ЕС успя да привлече близо 10 милиарда евро за тази цел.

Досега участие в новата конференция са потвърдили 15 правителства.

Когато ваксината бъде открита, да бъде достъпна и да бъде предоставена на целия свят, настоя председателката на ЕК.

„Трябва да бъдем бързи, да действаме заедно и да разполагаме с пари - десетки милиарди. Това ще ни спести трилиони в бъдещето“, допълни тя.

По-рано днес ЕК съобщи, че иска да създаде постоянен резерв от важни лекарства и медицинско оборудване за справяне с недостига, от който от години страда ЕС и който се влоши при пандемията, предаде Ройтерс.

Резервът ще бъде финансиран от нов бюджет за здравеопазване в размер на 9,4 милиарда евро. Той бе предложен вчера от Урсула фон дер Лайен като част от Фонда за възстановяване на Съюза.

Предвижда се резервът да допълва извънредния запас на стойност 380 милиона евро, създаден в началото на заразата. Това стана, след като много страни от ЕС изпитаха остър недостиг на маски, оборудване за тестове, апарати за обдишване, лекарства за интензивно лечение и други важни материали.

Става дума да бъдат натрупани запаси от дезинфектанти, реактиви за тестване и диагностициране, защитно оборудване и важни лекарства, показва документ, до който са получили достъп репортери на Ройтерс. Предвижда се също така допълнителното финансиране да бъде използвано за придобиване на ваксини, от които често има недостиг в ЕС и които се произвеждат предимно извън него.

Всичко това ще става чрез здравната програма EU4Health на ЕС. Тя бе представена от еврокомисарите Маргаритис Схинас (утвърждаване на европейския начин на живот) и Стела Хириакиду (здравеопазване) .