Италия оформи карето на четирите големи първенства, които ще бъдат подновени през юни и най-вероятно доиграни.

Спортният министър на страната Винченцо Спадафора заяви, че "калчото" се завръща на 20 юни, събота. До края има да се изиграят още 12 кръга, а "Ювентус", "Лацио" и "Интер" са се вкопчили в страхотна битка за титлата. Именно това прави Серия А най-интересна този сезон.

Бундеслигата вече навъртя три кръга, испанската Ла Лига започва на 13 юни, а Висшата лига и Серия А - на 19-21 юни. В Англия мачове ще се играят и дни преди въпросния уикенд - два отложени на 17 юни.

Единствено френската Лига 1 беше прекратена.

В началото на месеца играчите в италинските отбори подновиха индивидуални тренировки, после на малки групи, а от началото на тази седмица вече се готвят колективно и с контакт помежду си.

Ако се наложи ново спиране, най-вероятно ще се стигне до плейофи за определяне на призьори, изпадащи и т.н. Това важи и за трите професионални дивизии на италианския футбол, за които се планира рестарт.

Решението за подновяване беше прието "на нож" от собственика на "Бреша" (последния в Серия А) Масимо Челино, който настоява сезонът да бъде преустановен. Той се притеснява най-вече от контузии, а също така не вижда смисъл да се играе футбол при риска в пандемията, строгите мерки, липсата на фенове на стадионите и т.н.

Повечето от останалите обаче искат сезонът да завърши, за да могат да получат поне част от договорените пари от спонсори и телевизии.