Сватбите на еднополови двойки са донесли на щатските и местни икономики 3,8 милиарда долара, откакто през 2015 година бяха легализирани в национален мащаб с решение на Върховния съд на САЩ, сочи проучване, цитирано от Ройтерс и БТА.

Близо 300 000 гей и лесбийски двойки са сключили брак след решението на съда, според проучването на института "Уилямс" към правния факултет на Калифорнийския университет - Лос Анджелис (UCLA). Бракът не само променя живота на еднополовите двойки и техните семейства, но и осигурява значителни ползи за бизнеса и щатските и местни власти, посочва водещият автор на проучването Кристи Малъри.

Близо 3,2 млрд. долара са били похарчени за сватбите, а хилядите гости, пътуващи за тържествата, са похарчили още 544 млн. долара. Радостните събития са донесли допълнителни данъчни приходи от 244 млн. долара за щатските и местни власти, установяват експертите.

Благодарение на еднополовите сватби се поддържат и около 45 000 работни места.

Еднополовите бракове в САЩ за първи път бяха разрешени от щата Масачузетс през 2003 година, след което разрешение дадоха още няколко щата. Към момента на историческото решение на Върховния съд 242 000 еднополови двойки вече са били узаконили съюза си, според проучването.

Оттогава общият брой почти се е удвоил, като над половин милион двойки на гейове и лесбийки вече са сключили брак в САЩ. Съединените щати са сред 28-те страни членки на ООН, които признават правото на хомосексуалните партньори да сключат брак, допълва Ройтерс.