Премиерът Бойко Борисов ще освободи заместник-министъра на екологията Красимир Живков, който вчера бе арестуван след акция на прокуратурата - продължение на започналото разследване в началото на годината по аферата с вноса на опасен боклук от Италия.

Такава увереност изрази в ефира на БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

"Не мисля, че заместник-министър Красимир Живков ще остане на поста си. Има ли съмнение по отношение на някой от висшата власт - той трябва да бъде отстранен", заяви Дончев.

"Щом има данни за извършени престъпления, били те и от висши държавни чиновници, трябва да бъдат взети мерки", добави вицепремиерът и изказа предположение скоро да чуем позицията на премиера Бойко Борисов по този казус. 

На въпрос от коя квота е Живков в Министерството на околната страна и водите, Томислав Дончев отговори, че не знае, но беше категоричен, че не е инсталиран от бизнеса като заместник-министър, а е предложен от някоя от политическите сили, но уточни, че не знае точно от коя. Както е известно, Живков минава за човек от квотата на ГЕРБ, което обяви и вчера, и днес министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро.

По повод задържането на бизнесмените братя Бобокови и твърденията на прокуратурата, че заместник-министърът е участвал в схеми с разрешителни и принуда за насочване на боклук, вицепремиерът подчерта: 

"Очевидно част от информацията, която излезе през последните дни за нарушения в МОСВ, не ми е била известна. Ако ми беше известна, аз пръв щях да подам сигнал в прокуратурата."

"Ако държавата оказва подкрепа на някой вид бизнес, това се прави по уредения в закона ред, т.е. предоставя се безвъзмездно финансиране, променя се законодателството, но друга държавна подкрепа не съществува и не би трябвало да съществува, това е нерегламентирана подкрепа", коментира Дончев по повод съмненията за "съпорт" от Живков за бизнеса с отпадъци.

Очаква се по-късно днес прокуратурата да обяви какви са обвиненията спрямо шестимата задържани вчера. Твърди се, че освен Красимир Живков сред тях са и братята Атанас и Пламен Бобокови.

Според обвинението става въпрос за организирана престъпна група.

По думите на говорителката на прокуратурата Сийка Милева са събрани "множество писмени и гласни доказателства" за това, че заместник-министърът е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия. Той индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на изискванията. Тези служители, които отказвали - били освобождавани от МОСВ. Последното бе отречено тази сутрин от министъра. Той не знаел за случаи на уволнени служители - с изключение на една жена, освободена от него за несправяне с работата. 

Според обвинението Живков принуждавал и производителите у нас да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества за преработка.

Така се е възползвало дружество за преработка на акумулатори с фабрика в Монтана. Първоначално то изнасяло опасните отпадъци от дейността си в Германия, но услугата била скъпа. С цел спестяване на средствата дружеството започнало да изпраща опасните отпадъци на фирми с фиктивна дейност за фиктивен износ. Генерирала се огромна печалба и се избягвало заплащането на данъци в големи размери. Визира се заводът за акумулаторни батерии "Акумикар" в Монтана, днес "Монбат", собственост на Бобокови.