От неделя започва проектът за разширението на софийския бул. "Тодор Каблешков", обяви кметицата на София Йорданка Фандъкова и представи детайли за него като част от вътрешния градски ринг.

"С него и с останалите отсечки, които правим от вътрешните рингове, и с околовръстния път, работим за намаляване на трафика и даване на алтернатива за движение на хората. Това е един от най-важните проекти за мен след метрото. Те са важни за града в много далечна перспектива", обясни кметицата.

Участъкът от бул. "България" до ул. "Луи Айер" е 1 км и ще се разширява на 7 етапа. Първият, който се очаква да приключи до началото на август, няма да засегне булеварда или да спира движението. Фирмата зад проекта е "Главболгарстрой".

Кметицата подчерта, че подготовката за такъв проект е свързан с много инвестиции. Самото разширяване ще струва 11 млн. лв., но още 11 млн. лв. ще са нужни за отчуждаване на 50 хил. кв. в района.

"Тези неща не се виждат. Строителството се вижда, но отчужденията са свързани с много усилия", отбеляза тя.

И окуражи районните кметове да се постараят да уредят доброволно изкупуване на имотите, защото процедурите по принудителни отчуждавания са дълги и тежки.

Главният архитект Здравко Здравков отбеляза ново, съвременно решение за велосипедните алеи по трасето - те ще са по-ниско от тротоарите, разделяйки ги и от пешеходци, и от автомобили. Предвижда се да се пуска и трамвай от "Овча купел" до метростанцията "Св. Климент Охридски", а с решаване на технически проблеми - и дори до "Слатина". Трети ринг е много важен, подчерта и главният архитект.

Гаранцията на проекта ще е 8 години, ще се следи строго спазването на качеството.