България е изпратила до Еврокомисията отговор на запитването във връзка с ваучерите за отменени полети, съобщи говорителят на ЕК Кристиан Виганд.

В момента институцията проучва отговора на страната ни, както и на още 9 държави членки, след което ще излезе с позиция.

На 14 май Комисията изпрати писма до 13 страни от ЕС, сред които България. За тях има съмнение, че нарушават директивата за пътниците заради ваучерите, тъй като ги предлагат като единствено средство за компенсация за анулирани пътувания.

Въпросните страни бяха предупредени тогава, че срещу тях ще бъдат предприети необходимите мерки, ако не действат бързо. Днес говорителят Кристиан Виганд пак отправи същото предупреждение.

Колегата му Стефан де Кеерсмаакер обясни ситуацията:

„При отмяна на полета пътникът има право на парична компенсация или на премаршрутиране. Компаниите често предлагат ваучери. Но право на пътника е да ги откаже.“

И припомни, че наскоро ЕК препоръча на компаниите ваучерите им да бъдат колкото се може по-привлекателн, като служат например за гаранция срещу неплатежоспособност, имат валидност до 12 месеца или могат да бъдат давани от еин пътник на друг. Това е направено поради сериозните икономически затруднения на авиолиниите.

Тези подробности също са отбелязани в писмата, пратени от Брюксел, отбеляза Де Кеерсмаакер.