Великобритания може да предложи на притежателите на британски паспорти в Хонконг улеснена процедура за придобиване на гражданство, ако Китай не се откаже от плановете си за прокарване на новия закон за националната сигурност в специалния административен регион, предаде Би Би Си, цитирана от Фокус.

Това заяви министърът на външните работи Доминик Рааб. По-рано Китай подкрепи законопроект, който на практика може да направи всяко подкопаване на властта на Пекин в Хонконг престъпление и много хора се страхуват, че това може да сложи край на специалния статут на града.

В Хонконг има общо 300 хиляди притежатели на британски паспорти, които имат правото да прекарат до 6 месеца в Обединеното кралство без виза. 

"Ако Китай продължи по този път и въведе законодателството за национална сигурност, ние ще премахнем този шестмесечен период и ще го заменим с възможност за кандидатстване за работа и образование за периоди от 12 месеца, които да могат да бъдат удължавани, а това само по себе си ще отвори пътя за придобиване на гражданство", сподели Рааб.  

В отговор Пекин съобщи, че "си запазва правото да предприема реципрочни ответни мерки" срещу Обединеното кралство.