Полицията в Минеаполис арестува днес трима души от телевизия CNN, докато предаваха на живо от мястото на сблъсъците между нея и протестиращите, запалили магазини, коли и полицейски участък в третия ден на вандализъм и грабежи в столицата на щата Минесота.

Вълненията, за чието потушаване бяха изпратени и 500 души от Националната гвардия, са в отговор на смъртта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис в понеделник.

Полицаи казаха на репортера Омар Хименес, на продуцента Бил Киркос и на журналиста Лиънъл Мендес, че сd арестувани, сложиха им белезници и ги отведоха в ареста с мотива, че са застанали на място, където достъпът е забранен. 

Видеозаписът показва как Хименес, който също е цветнокож, казва, че е готов да се изтегли с хората си там, където полицаите му посочат. В отговор обаче двама от тях се приближават и му казват: "Вие сте арестуван". Не отговарят на въпроса му за какво го задържат. Закопчават ръцете му с белезници зад гърба му и го отвеждат. После същото се случва и на другите му двама колеги. Най-сетне, полицаите вземат и камерата от оператора. 

 

Президентът на CNN Джеф Зукър се обади  по телефона на губернатора на Минесота Тим Уолц, който нарече ареста "неприемлив" и "дълбоко се извини" за него, обещавайки задържаният екип да бъде освободен. Това стана по-късно.

 В изявление в Туитър телевизията нарече задържането нарушение на Първата поправка към конституцията на САЩ, която прогласява свободата на религията, на словото, на печата, на събранията и на петициите.