Германия най-вероятно ще избегне втора вълна от епидемията през есента. Това предполага вирусологът Кристиян Дростен, който съветва правителството за мерките за овладяване на болестта.

Според него вече има достатъчно познания за това как се разпространява заразата, за да не се допусне второ пълно затваряне на държавата и икономиката. В интервю за списание „Шпигел“ главният вирусолог на болниците „Шарите“ също така посочва, че вирусът вероятно е по-кратко време заразен, отколкото се смяташе досега и една седмица карантина е достатъчна при контактни лица.

Всъщност, смята той, вирусът се разпространява основно от така наречените „суперсприйдър“ – хора, които по някаква причина заразяват непропорционално голям брой други. Новите стратегии за борба с коронавируса трябва да се базират на това откритие, смята Дростен. Всеки, който е бил в контакт с такъв „суперразносител“, трябва да бъде изолиран за около седмица. Достатъчно е да се знае, че сте били на едно място – например фитнес студио, с такъв човек, за да се наложи изолация.

Дростен също така смята политиката на Германия в пандемията за успешна – със сравнително меки мерки успя да предотврати катастрофално развитие и огромен брой жертви като в други държави. Без взетите мерки жертвите щяха да са между 50 и 100 хиляди, казва той.