Китай ще нападне Тайван, ако няма друг начин да му попречи да стане независим, каза днес висш китайски военен, цитиран от Ройтерс и БТА.

В реч в т. нар. Голяма зала на народа в Пекин по случай 15-годишнината от приемането на китайския закон срещу отделянето на Тайван генерал Ли Цзочън, началник на Департамента на генералните щабове и член на Централната военна комисия, заяви:

"Ако бъде загубена възможността за мирно обединение, народните въоръжени сили заедно с целия народ, включително народът на Тайван ще предприемат необходимите стъпки за решителното смазване на всички сепаратистки заговори или действия".

Той добави, че Китай "не обещава да се откаже от използването на сила и запазва този вариант за предприемането на всички необходими мерки за стабилизиране и контрол на ситуацията в Тайванския проток".

Въпреки че Китай не се е отказвал от прилагането на сила, за да установи контрол върху Тайван, е необичайно за висш действащ военнослужещ да отправя изрични заплахи публично. Думите му са особено стряскащи на фона на международните критики по повод новоприетия китайски закон за националната сигурност в Хонконг, отбелязва Ройтерс.

Правителството на Тайван осъди изказването на китайския генерал, като заяви, че заплахите за война нарушават международното право и че Тайван никога няма да стане част от Китайската народна република.

"Народът на Тайван никога няма да избере диктатурата, нито ще се преклони пред насилието ", коментира Тайванският съвет за връзки с континентален Китай.

Правителството в Пекин смята Тайван за отцепила се китайска провинция и осъжда подкрепата, който администрацията на американския президент Доналд Тръмп оказва на острова.

Ли Цзочън е един от малцината висши военни в Китай с боен опит. Той е участвал в злополучната китайска инвазия във Виетнам през 1979 г.