Кратка и скромна церемония почете вчера 35-ата годишнина от трагедията на стадион „Хейзел“ в Брюксел. Причина да няма много хора бе коронавирусът.

На 29 май 1985 г. в белгийската столица загинаха 39 души, предимно италианци. Това се случи преди началото на финала за Купата на европейските шампиони между „Ливърпул“ и „Ювентус“. Мачът бе спечелен с 1:0 от торинския отбор след несъществуваща дузпа - ако изобщо имаше нарушение срещу Збигнев Бониек, то бе извън наказателното поле. Гола вкара Мишел Платини.

Мнозина обаче и до днес смятат, че мачът не е трябвало да се играе. Други контрират, че финалът не е отменен, за да не се стигне до по-тежки кръвопролития. Някои намекват, че италианците най-много са настоявали мачът да не се отменя. В „Ювентус“ играят редица световни шампиони от Италия, триумфирали през 1982 г., плюс Платини и Бониек. И те на всяка цена са искали да станат и европейски клубни първенци.

Церемонията вчера бе ръководена от брюкселския кмет Филип Клоз, който си припомни, че по време на трагедията е бил на 14 години и много добре си спомня ужасите, които е гледал в телевизионните репортажи. Той увери, че жертвите няма да бъдат забравени.

Пред „Хейзел“ бе и британският посланик в Белгия Мартин Шиърман.

Трагедията

През 1985 г. стадион „Хейзел“ е в плачевно състояние. Във външните му стени спокойно могат да бъдат пробити дупки, през които запалянковци да влязат гратис. Немалко хора правят точно това.

Макар състоянието на стадиона да е добре известно, УЕФА го инспектира само половин час преди да го избере за арена на финала през 1985 г.

Сблъсъците започват час преди мача. Пияни фенове на „Ливърпул“, въоръжени с вериги и ножове, прескачат в съседния сектор, където са привърженици на Юве, като обезвреждат десетината белгийски полицаи, опитващи се да разделят двете агитки. Италианските запалянковци побягват към съседната стена, която не издържа и се срутва под напора им. Тогава загиват 39 души - 32-ма италианци, 4-ма белгийци, двама французи и един ирландец. Ранени са около 600 души.

В това време „тифози“ на Юве, намиращи се на другия край на стадиона, се опитат да влязат при англичаните, като слизат на пистата. Полицията обаче се намесва и до сблъсъци там не се стига. Но италианците трошат седалки и обстрелнат пазителите на реда с ракети и камъни.

Последиците

Трагедията сложи край на английската хегемония в европейските клубни турнири. В периода 1977-1983 г. само веднъж шампиони на континента не са били англичани.

Отборите от Англия бяха извадени от турнирите за пет години. „Ливърпул“ остана под „домашен арест“ още година. Не бяха наказани обаче отборите от Шотландия и Северна Ирландия (уелските тимове тогава се състезаваха в английското първенство, но само в долните дивизии).

Белгийската полиция бе обвинена, че е организирала лошо охраната не само на мача, но и въобще реда в Брюксел по време на пребиваването на английските фенове.

УЕФА забрани поне 10 години на стадион „Хейзел“ да се играе финал. През 1995 г. той бе основно реконструиран и наречен „Крал Бодуен“ в чест на починалия две години по-рано белгийски монарх. В памет на загиналите през 1985 г. е поставена малка паметна плоча. От времето на „Хейзел“ е останал само порталът на главния вход.

Днес стадионът побира 50 000 души и се пълни, когато там играе домакинските си мачове националният отбор на Белгия. В момента "червените дяволи", както наричат тима, е трета сила в света след Франция и Хърватия.