* Папата се помоли за край на пандемията

* Инфекцията гасне и в Испания

* Украйна опитва да задвижи икономиката си

* Испания и Италия започват да приемат туристи

* Поредна дама на възраст над 100 г. се справи с коронавируса

* След 15 дни българите ще могат свободно да пътуват от и до Чехия

* Джамиите в Иран вече приемат вярващи

* Русия отбеляза спад след тъжен рекорд

* Коронавирусът се вихри в Мексико

* Полша започна да охлабва мерките

* СЗО и фармацевтичните компании са на различно мнение за ваксините

* В Ню Йорк отварят търговските обекти и фризьорските салони

 

19:44 ч: Папа Франциск произнесе молитва за край на пандемията

Папа Франциск произнесе тази вечер специална молитва за край на пандемията от коронавируса, заобиколен във ватиканските градини от 100 души, предаде Асошиейтед прекс.

Това е най-голямото събиране, в което участва папата след края на изолацията в Италия. Сред специалните гости имаше медик, медицинска сестра, болничен свещеник, аптекар, журналист, служител от гражданска защита, излекуван от COVID-19 пациент, човек, който е изгубил близък в епидемията, родителите на бебе, родено по време на извънреднтата ситуация в Италия и др.

Молитвата Франциск произнесе в пещера в градините, посветена на Богодорица. По време на събитието папата не носеше предпазна маска, но много от присъстващите на молитвата носеха.

18:45 ч: Само четири нови смъртни случая от в Испания за последните 24 часа

Броят на починалите от COVID-19 в Испания нарасна с четирима души за последните 24 часа, предаде Ройтерс. С това общият брой на жертвите на болестта възлиза на 27 125 души, съобщи министерството на здравеопазването. Общият брой на заразените се увеличи с 664 души за последното денонощие до общо 239 228 души.

18:02 ч: Украйна отваря търговските центрове

Търговските центрове бяха отворени отново днес в украинската столица Киев, а в останалата част от страната продължава постепенната отмяна на мерките за изолация, започнала в началото на май, предаде Франс прес. Възобновяването на работата на търговските центрове, съпътствано от строги мерки за социална дистанция, е поредното смекчаване на рестрикциите, наредено от президента Володимир Зеленски като част от усилията му да даде нов тласък на икономиката.

В началото на май в Украйна беше възобновена работата на открито на ресторантите и кафенетата, в козметичните и фризьорските салони, бяха отворени парковете, а метрото отново бе пуснато, след като остана затворено десет седмици. Клиентите на търговските центрове са длъжни да спазват дистанция помежду си и да носят предпазни маски и ръкавици. Охранители с дистанционни термометри измерват температурата на влизащите. На входовете са поставени табели с предупреждение, че посетители без маски не се допускат.

Ресторантите и кината обаче остават затворени. В Украйна до днес регистрираните случаи на заразени с коронавирус са 23 204, починалите са 696, а излекуваните - над 9000.

17:34 ч: Наклонената кула в Пиза отново приема туристи

Наклонената кула в Пиза отново бе отворена за туристи, като част от разхлабването на рестрикциите в Италия, въведени заради коронавируса, съобщават АНСА и Би Би Си. Първият турист, който изкачи 280-те стъпала на кулата, беше 10-годишната Матилд, следвана от баща си Роберто.

Съгласно ограниченията, при които ще работи кулата заради епидемията, по едно и също време в нея ще има само до 15 души. Кулата и околните туристически атракции обикновено привличат по 5 милиона туристи годишно.

В кулата туристите ще носят маски и електронни устройства, които издават сигнали, когато някои наруши дистанцията от метър с друг турист. Наклонената кула в Пиза, чието строителство започна през 1173 г., е един от италианските туристически обекти, които вече подновиха работа.

17:11 ч: Испания може да приеме френски или германски туристи още през юни

Германски, френски или скандинавски туристи биха могли да получат разрешение да дойдат в Испания през втората половина на месец юни в рамките на пилотен проект за рестартиране на туристическата дейност, предаде Франс прес, като се позова на източници от министерството на туризма.

Миналата събота испанското правителство на Педро Санчес обяви, че страната му ще отвори границите си за чужди туристи от юли. Поради тази причина, карантината, която от 15 май се налага на хората, влизащи в страната, ще бъде отменена на 1 юли.

Но според говорител на министерството на туризма пристигането на туристи може да бъде разрешено преди 1 юли на Балеарските и Канарските острови - двата единствени региона в Испания, които са поискали да участват в този пилотен проект.

Говорител на министерството на туризма каза, че властите залагат на датата 22 юни, за да започнат да приемат туристи от Германия, Франция и от скандинавските страни, защото тези държави имат по-добра или сходна с Испания епидемиологична ситуация. Туристите няма да бъдат поставяни под карантина.

Британските туристи, които всяка година са най-многобройни в Испания, ще бъдат изключени от този пилотен проект заради по-малко благоприятната епидемиологична ситуация в Обединеното кралство.
Говорител на министерството на туризма каза, че правителството на Испания е отворено към идеята да включи в пилотния проект и други испански области, като например Каталуния, Валенсия или Андалусия, ако те изразят желание за това.

16:29 ч: 106-годишна италианка пребори COVID-19

106-годишна италианка пребори COVID-19, пише италианското издание "Провинча". Това е Лучия Ронда, която на 22 април навърши 106 години и тогава рожденият й ден беше отразен в редица италиански издания, които тогава написаха, че тайната на дълголетието на Лучия била, че никога не мислела за старостта.

На рождения си ден обаче възрастната дама, която е родом от град Казалмаджоре и която от няколко години живее в дом за възрастни хора в Марчиняго в провинция Павия, била заразена с коронавируса, но близките й предпочели да го запазят в тайна от медиите, докато не се оправи. Жената прекарала болестта Ковид-19 без особени усложнения и след близо месец вече е излекувана.

Лучия Ронда е била преподавател по изящни изкуства и продължава да твори въпреки напредналата възраст.

13:08 ч: Чехия планира да разреши от 15 юни свободно придвижване в седем страни, включително България

Чехия планира да отвори на 15 юни границите си за свободно придвижване на своите жители в седем държави членки на ЕС, в които епидемиологичната обстановка не буди безпокойство сред медиците. Това заяви днес външният министър Томаш Петържичек в интервю за в. "Млада фронта днес", предаде ТАСС.

"Става дума за Австрия, Унгария, Германия, Словения, Хърватия, Гърция и България", каза той.

Пътуването в тези страни ще бъде възможно без необходимост от предоставяне на властите на справка за отрицателни резултати от тест за коронавирус и последващо поставяне под домашна карантина, както и посочване на причините за пътувания при напускане на Чехия.

В понеделник чешкото правителство ще обсъди възможността за отваряне на границите за свободен достъп до тези седем държави от ЕС. Гражданите на тези страни също ще имат възможност свободно да посещават Чехия. От началото на март са установени 9200 случая на заразени с коронавирус в Чехия, включително 56 през последното денонощие. Починали са 319 и са оздравели 6502 души през изминалите три месеца.

12:49 ч: Джамиите в Иран ще отворят врати за вярващи

Държавните служители се върнаха днес на работа в Иран, а президентът Хасан Рохани каза, че джамиите в цялата страна ще отворят вратите си за вярващите, предаде Ройтерс. Освен това ще бъде удължено работното време на търговските центрове, които досега имаха право да работят само до 18 часа.

Началникът на оперативния щаб за борба със заразата Алиреза Зали каза в ефира на държавната телевизия, че отслабването на ограниченията трябва да бъде придружено с по-стриктно спазване на мерки за безопасност.

До вчера в Иран бяха регистрирани 146 000 инфекции с новия коронавирус и 7677 смъртни случая.

11:00 ч: Спад в броя на смъртните случаи в Русия след антирекорда ден по-рано

Броят на починалите хора, диагностицирани с коронавируса, в Русия се е увеличил за денонощие със 181 до общо 4555. Това съобщи днес пред журналисти оперативният щаб за борба с инфекцията, цитиран от ТАСС. Вчера бе регистриран рекорден за страната брой смъртни случаи - 232.

Потвърдени са 8952 нови инфекции. От установяването на първия случай на коронавирус в страната заразените са общо 396 575. За изминалото денонощие има 8212 излекувани, а общият им брой е 167 469.

08:36 ч: Мексико: общо 84 627 случая на заразени с коронавируса и над 9 хиляди починали

Мексико съобщи за още 3227 случая на заразени с коронавируса и още 371 починали, с което общият брой на заразените става 84 627, а смъртните случаи - 9415, предаде Ройтерс, цитирайки здравните власти.

В края на март в Мексико бе обявен режим на извънредна ситуация в здравеопазването и бяха преустановени всички видове дейности, които не са от първостепенно значение. От 1 юли ще започне постепенно намаляване на карантинните ограничения в някои региони. В столицата Мексико, където има над 23 хиляди заразени, първото отслабване на мерките ще е не по-рано от 15 юни, съобщи ТАСС.

07:38 ч: В Полша вече ще може да се излиза на улицата без маска

В Полша започва четвърти етап от премахване на ограниченията, наложени заради епидемията от коронавируса. От днес ще може да се излиза от къщи, без да се носи маска или да се закриват устата и носа с шал, предаде ТАСС.

Маските няма да са задължителни и за помещения, в които може да се спазва дистанция от два метра. Остава изискването за покриване на устата и носа в църквите, обществения транспорт, кината, държавните учреждения и други подобни места.

Премиерът Матеуш Моравецки каза, че Полша добре се справя с борбата с пандемията и припомни, че общият принцип, изработен в света, е "дезинфекция, дистанция и маски".

Следващият, четвърти етап от премахването на ограниченията, е предвидено да започне на 6 юни. Тогава ще бъдат отворени много културни и спортни обекти - кина, театри, фитнеси, басейни, салони за масаж и развлекателни паркове. Зрителните зали ще могат да бъдат запълвани само на 50 процента от капацитета. Ще могат да се организират и събития с участия на до 150 души, но на открито. До 150 души се ограничава и броят на гостите на сватбите, които няма да са длъжни да носят маски.

Не е ясно какво ще стане с училищата. Учебната година в Полша продължава до края на юни, но не е изключено учениците да се върнат в клас чак през септември. Засега разрешение да работят получиха само яслите и детските градини, които по желание можеха да отворят врати от 6 май, като броят на децата в групите е ограничен до 12. Началното училище може да приема деца, ако родителите няма с кого да оставят децата, когато са на работа. От 25 май вече се допускат консултации за гимназистите и завърващите училище. През юни ще започнат матурите и тази година те ще бъдат само писмени. Устната им форма се отменя.

Граничният контрол засега е удължен до 12 юни, запазват се ограниченията и за влизане на чужденци в страната. В Полша има 23 155 случая на заразени с новия коронавирус. 1051 са починали, в болници остават около 2000 пациенти. Отслабването на ограничителните мерки започна на 20 април.

07:17 ч: СЗО предлага споделяне на патенти за ваксини за COVID-19, фармацевтичната индустрия се противопоставя

Световната здравна организация (СЗО) обяви инициатива за споделяне на патенти за бъдещи ваксини срещу COVID-19, но фармацевтичната индустрия даде да се разбере, че не е заинтересована от подобна схема, предаде ДПА.

"Науката ни предлага решения, но за да направим така, че те да работят за всички, имаме нужда от солидарност", каза вчера от Женева генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, като подчерта, че споделянето на патентите ще бъде доброволно.

Инициативата на СЗО спечели подкрепа от 36 страни, сред които Бразилия, Южна Африка, Пакистан, Малайзия, Индонезия, Белгия, Нидерландия и Норвегия. Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации не се съгласи с някои условия от плана на СЗО, "тъй като те предполагат, че правата върху интелектуална собственост, които не са отстъпени или дадeни глобално, са потенциални пречки".

Лидерите на фармацевтичната индустрия също така предупредиха да не се споделят патенти. "Ако не се защитава интелектуалната собственост, тогава по същество никой няма стимул за новаторство", заяви главният изпълнителен директор на компанията "АстраЗенека" Паскал Сорио.

"В този момент това е абсурдно и в този момент това е опасно", каза главният изпълнителен директор на компанията "Пфайзер" Алберт Бурла, изтъквайки, че неговата индустрия поема рискове за милиарди долари за разработване на ваксини, които може да проработят, но може и да не проработят.

Фармацевтичните лидери обаче се съгласиха със СЗО, че бъдещите ваксини срещу трябва да бъдат предлагани на достъпни цени, за да бъдат защитени хората в бедните и богатите страни.

07:05 ч: Ню Йорк се готви за първи етап от смекчаване на карантинните мерки на 8 юни

Град Ню Йорк е напът да навлезе на 8 юни в първия етап от разхлабване на карантинните мерки, съобщи губернаторът на щата Андрю Куомо и обяви, че пет района от ще минат във втора фаза и там ще отворят вече и търговски обекти като фризьорските салони, предаде Ройтерс.

Готвим се да отворим на 8 юни, каза на ежедневната си пресконференция Куомо, но предупреди, че това не означава, че животът веднага ще тръгне по старому. Първата фаза ще позволи подновяване на по-маловажни строителни работи и производства. Очаква се, че от 8 юни на работа ще могат да се завърнат около 400 000 нюйоркчани.

Транспортните власти работят, за да осигурят безопасно пътуване на хората, отиващи и връщащи се от работа.