В опит да отговорят на "фалшивите новини за прокуратурата" от държавното обвинение днес обявиха, че финансовият министър Владислав Горанов е бил разпитван по казуса "Васил Божков". Но като свидетел. И не за Vladi Goranov.

Това обявление дойде от говорителката на главния прокурор Сийка Милева и от заместник-ръководителя на спецпрокуратурата Ангел Кънев - но не като специално изявление, а бе "пришито" към пресконференцията на обвинението, посветена на аферата с опасните отпадъци.

То трябваше да е в отговор на заявения отказ от Иван Гешев да се проверят твърденията на "изгнаника" в Дубай Васил Божков за близки отношения с финансовия министър, който е оказвал протекция над хазартния му бизнес, като е давал в това число "ценни указания" на председатели на подопечната му комисия по хазарта. Тези си твърдения Божков подкрепи с публикуване на sms-и с лице, именувано Vladi Goranov. Но главният прокурор не видя причина да се разследва. И понеже не видя данни за евентуално извършено престъпление, беше сезиран - от Антикорупционния фонд.

От думите на двамата обвинители днес стана ясно, че Горанов все пак е бил разпитван - нещо, за което досега не се е чуло и дума. Но е бил разпитван във връзка с обвиненията срещу Божков за спестени близо 700 милиона лева от хазартни такси. Не за Vladi Goranov.

"По първото дело срещу бизнесмена Васил Божков, свързано с хазартния му бизнес, са били разпитвани министърът на финансите Владислав Горанов, заместник-министри и председатели на държавни комисии", каза днес Кънев, цитиран от БНР.  

В отговор на въпрос ще бъде ли разпитан финасист номер едно и за SMS-те, заместник-ръководителя на спецпрокуратурата посочи, че "интензивно се събират доказателства и се проверяват всички факти и обстоятелства, изложени от Божков и от други обвиняеми". 

Темата беше коментирана и от Сийка Милева. Така:

"Станаха много фалшивите новини за прокуратурата. Това е една от фалшивите новини, която се тиражира. В прокуратурата са постъпили три такива сигнала от организации, които са близки до подсъдимия Цветан Василев и подсъдимия Прокопиев и тези сигнали са изпратени на компетентните прокуратури.

Както казва наблюдаващият прокурор, министър Горанов е разпитан още преди да бъдат постъпили сигналите в прокуратурата. Виждате, че ние не се притесняваме да повдигнем обвинение на действащ министър, на действащ заместник-министър.

Защо мислите, че ние не може да разпитаме в качеството на свидетел министър Горанов? Той е разпитан много преди това. Дори наблюдаващият прокурор ако прецени, може да го преразпита отново."

Това изявление на Милева има нужда от уточнение. Сигналите, които тя визира и за които казва, че са от "близки до подсъдимия Цветан Василев и подсъдимия Прокопиев", са сигналите от горепосочената неправителствена организация Антикорупционен фонд (АКФ), за която няма данни за връзки с бившия банкер и беглец в Сърбия Василев, нито със собственика на "Икономедиа" Иво Прокопиев. Тези определения дойдоха от самия Иван Гешев, след като от АКФ го сезираха да провери влияел ли е Горанов върху Държавната комисия по хазарта (ДКХ) в полза на Божков (след отказа на Гешев да провери).

Двата казуса са свързани, защото касаят "затварянето на очите" от страна на ДКХ за хазартните дела на Божков.

Под "не се притесняваме да повдигнем обвинение на действащ министър, на действащ заместник-министър", Сийка Милева има предвид бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, на когото бе повдинато обвинение за водната криза в Перник и зам.-министърът в същото министерство Красимир Живков, с обвинение за аферата с опасните отпадъци.