19:30 ч.: Великобритания може да изследва вече по 200 000 души дневно

Великобритания достигна целта си да изгради капацитет за изследване на 200 000 души дневно за новия коронавирус, предаде Ройтерс.
Министърът на здравеопазването Мат Ханкок нарече това "важен етап от нашия път към поставяне под контрол на разпространението на вируса, спасяването на животи и постепенно облекчение на карантината".
Премиерът Борис Джонсън постави за цел да се достигнат 200 000 теста на ден до края на месеца.
Този капацитет е бил достигнат още вчера, посочи в комюнике Ханкок.


19:02 ч.: Нито един смъртен случай на заразен с коронавирус през последните 24 часа в Швеция

Швеция не е регистрирала нито един смъртен случай на заразен с коронавирус през последните 24 часа. Това се случва за пръв път от 13 май, съобщиха здравните власти, но през уикендите обикновено има забавяне в съобщаването на данни за заразените и починалите, предаде Ройтерс.
Либералният подход на Швеция в борбата с вируса, основаващ се главно на доброволно социално дистанциране и спазване на хигиена, бе разкритикуван от някои като опасен експеримент, но неотдавна бе приветстван от Световната здравна организация като бъдещ модел за борба с пандемии.
Миналата седмица Швеция имаше най-големия брой смъртни случаи от Ковид-19 в Европа на човек от населението за седемдневен период.
През предишни уикенди в страната имаше минимално увеличение на смъртните случаи, но то се компенсираше с драстично нарастване през следващите дни, каза говорител на Агенцията за обществено здраве.
Общо заразените в скандинавската страна са 37 500, а смъртните случаи 4395.


13:54 ч.: Индийският премиер призова индийците да продължат да бъда предпазливи след разхлабването на ограниченията

Индийският премиер Нерендра Моди предупреди днес индийците да продължат да бъдат изключително предпазливи, за да не се допуска разпространението на коронавируса. Страната се готви поетапно да разхлаби ограничителните мерки, макар че бе отчетен рекорден брой заразени за едно денонощие, предаде Ройтерс.
Индия, страната с най-дълъг ограничителен период, се готви да отмени много от мерките през юни с изключение на зоните с висок риск.
Борбата с коронавируса е интензивна, не можем да свалим гарда, каза Моди в обръщение по националното радио ден след като правителството му удължи периода на ограничения до 30 юни във високорисковите зони, но разреши на ресторанти, молове и храмове отново да отворят врати на 8 юни.
Носенето на маски, ръкавици и спазването на социална дистанция са основни, тъй като скоро всички ще започнат да излизат от домовете си, каза Моди.
Заразените с коронавирус в страната са над 182 000, а починалите - 5164. 


12:06 ч.: Първи смъртен случай от COVID-19 в Руанда

Министерството на здравеопазването на Руанда съобщи за първи случай на починал от Ковид-19 в страната, предаде Ройтерс.
Жертвата е шофьор на 65 години, който се е завърнал в родината си от съседна държава, където е пребивавал. Той се е прибрал в Руанда тежко болен и е починал, докато е бил на лечение в специализирана болница за пациенти с Ковид-19.


11:02 ч.: Над 9000 нови случая на зараза с новия коронавирус в Русия и над 400 нови случая в Украйна за последното денонощие

Русия съобщи за нови 138 починали от Ковид-19 в страната за последните 24 часа, предадоха световните агенции. С това броят на жертвите достигна 4693.
Заразените за последното денонощие са се увеличи с 9268 до общо 405 834.
В съседна Украйна за последните 24 часа има 468 нови случая на зараза с новия коронавирус, предаде ТАСС. Общият брой на заразените възлиза на 23 672, от които 708 са с летален изход.


09:05 ч.: Над 6 милиона заразени с новия коронавирус по света

Над 6 милиона души по света са заразени с новия коронавирус от началото на пандемията, според данни на американския университет Джонс Хопкинс, предаде ДПА.
Точният брой на заразените по света е 6 057 000. Почти 370 000 души са починали от Ковид-19, заболяването предизвиквано от новия коронавирус.
САЩ са най-засегнатата страна в света със 103 758 починали и 1 769 776 заразени. Следва ги Бразилия с около 498 000 заразени и Русия с над 396 000 заразени.
По брой на смъртните случаи след САЩ на второ място е Обединеното кралство с 38 458 починали, следвано от Италия с 33 340 починали.


04:30 ч.: След повече от два месеца Храмовият хълм в Ерусалим отново е достъпен за молитви

Джамията "Ал Акса" в Стария град на Ерусалим - третото най-свещено място за исляма след Мека и Медина, отново отвори врати рано тази сутрин, след като повече от два месеца Храмовият хълм беше затворен заради пандемията от коронавируса. Малко след 3.00 ч. (полунощ по Гринуич), дойдоха първите богомолци, със санитарни маски на лицата, за първата молитва за деня, предаде Франс прес.


04:00 ч.: Бразилия изпревари Франция и вече е четвърта в света по брой смърни случаи

Бразилия вчера стана четвърта в света по броя на регистрираните смъртни случаи от коронавирус - 28 834, по данни на министерството на здравеопазването, изпреварвайки Франция, която заема петото място, предаде Франс прес.
Южноамериканската страна регистрира 956 нови смъртни случаи през последните 24 часа и нов дневен рекорд на нови заразени - 26 928, с което общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 465 166. Трите страни, официално най-засегнати в света, са САЩ, Великобритания и Италия, припомня АФП. 


03:00 ч.: Най-уязвимите в Англия ще могат да излизат от домовете си от 1 юни

Над два милиона жители на Англия с висок риск (клинично изключително уязвими от коронавируса), на които властите бяха препоръчали да спазват допълнителни предпазни мерки (т.нар. shielding), от утре, 1 юни, ще могат да прекарват известно време навън за първи път от 10 седмици, предаде Ройтерс.
Правителството обяви вчера, че 2,2 милиона души ще могат да излизат навън с членове на своето домакинство, като продължават да спазват указанията за социална дистанция. Тези, които живеят сами, ще могат да излизат от сома си задено с едно лице от друго домакинство.

"Не подценявам колко трудно беше за вас през последните 10 седмици и искам да отдам почит на вашата устойчивост", подчерта премиерът Борис Джонсън в специално изявление.

Засегнатите лица (които бяха получили съответното писмо от Националната здравна служба) обаче остават с висок риск и правителството уточни, че те трябва да излизат от дома си само веднъж на ден, не бива да ходят на работа или до магазина и трябва да избягват места, където не могат да спазват физическа дистанция. Ще продължи подкрепата за лицата със сериозни медицински усложнения (хронично болните), като доставка на храна и лекарства. 


01:55 ч.: Папа Франциск: Всичко ще бъде различно след пандемията

Всичко ще бъде различно след световната пандемия от коронавируса, от която човечеството ще излезе по-добро или по-лошо, предупреди папа Франциск във видеопослание снощи, като призова за по-справедливо и по-равноправно общество, предаде Франс прес.

"Когато излезем от тази пандемия, няма да можем да продължим да правим това, което правехме преди, по начина, по който го правехме. Не, всичко ще бъде различно", заяви папа Франциск на испански в навечерието на Петдесетница (Света Троица). "Ние излизаме от големите изпитания на човечеството, каквото е тази пандемия, или по-добри, или по-лоши. Това не е едно и също. Питам ви: как искате да излезем? По-добри или по-лоши? Имаме нужда Светият дух да ни даде нови очи, да отвори душата ни и сърцето ни, за да посрещнем сегашния ден и бъдещето с научения урок: Ние сме единно човечество. Никой не се спасява сам. Никой!", заяви папа Франциск. "Ние знаем това, но тази пандемия, която преживяваме, ни го напомни по много по-драматичен начин. Длъжни сме да изградим нова действителност, след като днес светът страда, преди всичко най-бедните и отхвърлените. Всички тези страдания няма да са послужили за нищо, ако не построим заедно едно по-справедливо, по-равноправно, по-християнско общество, и не на думи, а с дела,", добави главата на Римокатолическата църква. 


01:15 ч.: В Израел училищата остават отворени въпреки откритото огнище на COVID-19 в гимназия

Училищата в Израел ще останат отворени въпреки установеното огнище на КОВИД-19 в една гимназия, съобщи здравното министерство вчера, но премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че ограниченията, въведени заради коронавируса, ще бъдат наложени отново, ако нивата на заразяване се увеличат, предаде Ройтерс.

Израел вдигна много от рестрикциите през последните няколко седмици със спадането на нивото на инфекция, но то рязко се повиши в петък, когато бяха регистрирани 101 нови случая, мнозинството от тях произлизащи от средно училище в Ерусалим, след като предишната събота бяха едва четири.

В телевизионно обръщение снощи премиерът заяви, че все още е прекалено рано да се каже дали това показва промяна на тенденцията. Следващите няколко дни ще се види дали ще има значително повишаване на нивата на заразяване, което би наложило промяна в политиката, добави той.

Училищата, в които са установени случаи на COVID-19, ще бъдат затворени, съобщи министерството на здравеопазването.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.