Руската космическа агенция Роскосмос разкритикува днес "истерията" на президента на САЩ Доналд Тръмп по повод първия полет от девет години на астронавти на НАСА от американска земя, но посочи, че се радва, че има още един начин да се пътува в Космоса, предаде Ройтерс.

Космическата компания "Спейс Екс" (SpaceX) на милиардера Илон Мъск изведе в орбита двама американци от Флорида. Те трябва да достигнат Международната космическа станция по-късно днес. Мисията е ключова, защото слага край на руския монопол върху полетите дотам.

Тръмп, който наблюдава изстрелването, каза, че САЩ са си върнали лидерската позиция и американски астронавти скоро ще кацнат на Марс, а Вашингтон ще има най-страхотните оръжия в историята.

НАСА трябваше да разчита на руската космическа агенция Роскосмос за пътуванията до Международната космическа станция след последния й полет на совалка през 2011 година и Тръмп приветства, по думите му, края на зависимостта от чужди нации.

Американският успех евентуално ще лиши Роскосмос, който е засегнат от корупционни скандали и поредица неуспехи, от солидни суми, които вземаше за превоз на американски астронавти до Международната космическа станция.

Истерията след успешното изстрелване на пилотирания кораб "Дракон" е трудна за разбиране, написа в Туитър говорителят на Роскосмос Владимир Устименко.
Това, което се случи, трябваше да стане много отдавна. Сега не само руснаци пътуват до Международната космическа станция, но и американци. Това е чудесно!", допълни той.