Ескалацията на напрежението в Съединените американски щати след убийството на Джордж Флойд от униформен полицай се покачи и към момента протестите срещу насилието са обхванали десетки градове. На места протестиращи преминават границата и демонстрациите се превръщат в сблъсъци с полицията.

Полицията в Минеаполис е проснала по очи заподозрени, които е изкарала от колата им.

Уикендът беше бурен. Властите разположиха хиляди военнослужещи от Националната гвардия, въведоха полицейски часове и затвориха части от транспортната система. Дори при тези мерки протестите на секнаха, а се разпространиха и преминаха в насилие и вандализъм. Демонстрантите хвърляха къмъни и коктейли "Молотов" по полицията във Филаделфия, предизвикаха пожар край Белия дом. Полицията в Остин и в няколко други града трябваше да употреби срещу тях сълзотворен газ и лютив спрей. Седем полицаи в Бостън бяха приети в болница с наранявания.

В някои градове крадци разбиха магазини и избягаха с толкова стока, колкото можеха да носят. В други полицията се опита да успокои напрежението, като коленичи в знак на солидарност с демонстрантите, като същевременно запази силно присъствие за сигурност.

Крадци разграбват разбита аптека в Ню Йорк.

В неделя пред Белия дом, където от три дни има демонстрации, полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати срещу повече от 1000 протестиращи. Тълпата се втурна, събаряйки загражденията, и запали огън на близка улица. Някои грабнаха американското знаме от сграда и го хвърлиха в пламъците.

Пламъци обхванаха и сграда за поддръжка на близкия парк "Лафайет". Полицията във Вашингтон заяви, че реагира и на множество пожари, възникнали около столицата.

Цялата Национална гвардия в района - приблизително 1700 войници - беше призвана да помогне за потушаването на протестите.

 

 

Докато те растяха, президентът Доналд Тръмп сподели туит нa консервативния коментатор Бък Секстън, който призова за "подаваща сила" срещу вилнеещите демонстранти.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън, предполагаемият кандидат на демократите за президент на изборите на 3 ноември, посети протест в родния си град Уилмингтън, щата Делауеър, и разговаря с някои от демонстрантите. 

Най-малко 4400 души бяха арестувани през дни на протести според статистиката на Асошиейтед прес.

Мирни демонстрации продължават във Финикс, Албъкърки и други градове, като някои призовават за прекратяване на пожарите, вандализма и кражбите, заявявайки, че те компрометират исканията за справедливост и реформи.

В центъра на Атланта разпръснаха стотици демонстранти със сълзотворен газ. В центъра на Лос Анджелис полицейски автомобил тръгна срещу група протестиращи на улица и събори двата от тях на земята. Наблизо, в Санта Моника, недалече от мирна демонстрация банди нахлуха в магазини, излизайки с кутии с обувки и сгъваеми столове и други предмети. Тълпа разграби аутлет за дрехи в Лонг бийч, като някои от крадците се преобличаха в откраднатите тоалети на улицата. 

Крадци бягат, след като са разбили и ограбили магазин в Ню Йорк.

В Минеаполис полицаят, натиснал с коляно на врата на Флойд, е обвинен в убийство, но протестиращите настояват други трима негови колеги, присъствали на местопрестъплението, да бъдат подведени под отговорност. И четиримата бяха уволнени.

Губернаторът на Минесота Тим Уолц изпрати хиляди военнослужещи от Националната гвардия в събота, които успяха да намалят безредиците, разрушили и изгорили стотици сгради.

АП коментира, че отвращението от расизма се е смесило с тревогата за работните места и гнева заради блокадите и няколко неотдавнашни расово мотивирани убийства.  

По мащаб протестите от Източния до Западния бряг са съизмерими с историческите демонстрации на граждански права и против войната във Виетнам от 60-те и 70-те години на миналия век, пише агенцията.

В големите градове на САЩ са наложени полицейски часове. Близо 5000 военнослужещи от Националната гвардия са мобилизирани в 15 щата и в столицата Вашингтон.

В Индианаполис беше съобщено за двама убити при изблици на насилие през изминалия уикенд. Смъртни случаи бяха регистрирани в Детройт и в Минеаполис.

В туитове в неделя Тръмп обвини "анархисти" и медиите в подклаждане на насилие. Главният прокурор Уилям Бар посочи като виновни „крайно леви екстремистки групи“. Шефовете на полицията и политици заявиха, че инфилтрирани в протестите провокатори предизвикват палежите, грабежите и вандализма. 

Светът реагира

Няколко хиляди души излязоха на протест в най-големия град в Нова Зеландия, за да изразят негодувание от убийството на Джордж Флойд в САЩ, както и срещу полицейското насилие и расизма в своята собствена страна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Демонстрантите коленичиха пред консулството на САЩ в Оукланд. Те държаха плакати с лозунги като "Не мога да дишам" и "Истинският вирус е расизмът".

Демонстрация в Оукланд, Нова Зеландия

Стотици излязоха на мирни протести и бдения на други места в Нова Зеландия, където днес е официален празник и неработен ден.

В Бразилия стотици хора протестираха срещу престъпленията, извършени от полицията срещу чернокожите във фавелите на Рио де Жанейро.

Протести срещу расизма в Монреал, Канада, прераснаха в сблъсъци между полиция и демонстранти. Полицията обяви проявите за незаконни. Силите на реда бяха замеряни с предмети и отговориха със сълзотворен газ.

Безредиците в САЩ дадоха повод на авторитарни държави да отвърнат на критиките на Вашингтон, че погазват човешките права, отбелязва АП.

Русия каза, че САЩ имат системни проблеми в сферата на човешките права. Москва също така се разграничи от ставащото в САЩ, което по думите на прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков са "вътрешни работи" и Русия няма пръст в тях. "Никога не сме се месили в американските дела", каза Песков пред журналисти, предаде ТАСС.

Той нарече неверни твърденията на Сюзън Райс, бивша съветничка по националната сигурност по времето на Барак Обама, според която безредиците в Минеаполис може да са били организирани отвън по "руска методика". Тя заяви вчера в ефира на Си Ен Ен, че целта на Русия е не просто да опозори САЩ, а да настрои американците един срещу друг.

В Иран, където неотдавна имаше масови протести, при които бяха убити стотици демонстранти и арестувани хиляди, държавната телевизия многократно излъчи кадри от безредиците в САЩ. "До американските власти и полицията: Спрете насилието срещу вашия народ и го оставете да диша", каза днес на пресконференция говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави.

Контролираните от държавата медии в Китай разгледаха протестите през призмата на американските възгледи за антиправителствените демонстрации в Хонконг, които Китай отдавна твърди, че са подстрекавани от САЩ. Вестникът на Китайската комунистическа партия "Глобал таймс" написа в коментарен материал, че американските политици трябва да мислят два пъти, преди да коментират отново Хонконг, знаейки, че думите им може да имат ефекта на бумеранга.