Индия е наредила на интернет провайдърите в страната да блокират сайта за споделяне на файлове WeTransfer, съобщи Ройтерс.

Услугата е една от най-популярните методи за пращане на големи файлове, особено полезна по време на световната пандемия от COVID-19, при която на милиони им се наложи да работят или да учат от разстояние.

;

Заповедта на индийското министерство по телекомуникациите не посочва причина за блокирането на услугата. Единствено се позовава на клауза от лицензионния договор с интернет провайдърите, която ги задължава да блокират сайтове в "интереса на националната сигурност или обществения интерес".

От компанията WeTransfer също не знаят защо са вече блокирани в Индия. В свой блог пост те обявиха, че се опитват да разберат причините за това и да направят всичко възможно услугата да бъде възстановена.

WeTransfer не е класическа клауд услуга - потребителят няма свои папки онлайн. Вместо това той качва файл на сървърите на холандската компания и праща линк към получателя. Услугата позволява до 2GB файлове в безплатната си версия и до 20GB при платената. Подобни услуги са критикувани в миналото, че позволяват пиратстване, но препращането на каквито и да е файлове онлайн не е престъпление.