Много често интересни и важни сюжети се развиват между редовете. Те имат особена драматургия, емоционална експресия и свой темп на игрово общуване, които обикновено са захлупвани от други по-шумни събития. Така обществената зеница не реагира подобаващо на новината, че прокуратурата отказа да проверява бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов по аферата "Апартаментгейт", която му коства политическата кариера и всички постове в партията. Но същата тази зеница се разшири, когато издателят на един кафяв сайт (няма да споменаваме името му от хигиенни съображения), близък до всичко с власт, вмъкна анализатора Цветанов сред списък с публични лица, който трябвало да бъдат разследвани от прокуратурата.

В своя публикация в социалната мрежа издателят недодялано адресира своите искания лично до главния прокурор Иван Гешев, който по думите му предпочитал да "лови селски обирджии от махалите и бостаните". Но "важните сюжети" – да разследва изброените лица, не били "справедливо приключени", смята той. Даде примери, споменавайки конкретни имена, сред тях и:

"Проверката на Цветан Цветанов по "Апартаментгейт" не е приключила една година по-късно. Това му дава самочувствието да надига глава, да сипе отрова по Борисов в медиите и да стяга собствена партия."

А в края предупреди: "Доверието ми е пред изчерпване", визирайки г-н Гешев.

Но за да писне гайдата, някой трябва да я стисне. Два дни след този залп прокуратурата обяви, че няма да разследва Цветан Цветанов. 

А тази неделя и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който доскоро твърдеше, че Цветанов (вече анализатор) "не му липсва", "говори глупости", "ролята му е силно преувеличена", a поведението му "пунта мара", започна да смекчава тона. С уточнението в ГЕРБ "няма милост към никого", Борисов онзи ден сподели, че на партията му им било мъчно "и за Цветанов".

"Като оправдаха Цветанов, и ние съжаляваме, че сме го отстранили", каза той.  

И за първи път съобщи, че бившата му дясна ръка готви свой политически проект, защото бил обиден.

За новата партия на Цветан Цветанов се говори от месеци. Неофициално прелитат разкази за неговите апостолски разходки из страната като организатор на събития около неговия Евроатлантически център за анализи, които съвпадат и с обиколки из структурите на ГЕРБ. А от време на време Цветанов дава гласност на своята тиха "перестройка" в ГЕРБ.

"Инcтитуциoнaлнo cтруктурaтa e нaрушeнa, зaщoтo вcичкo ce фoкуcирa върху eдин чoвeк, кoйтo мoжe дa рeшaвa прoблeмитe. Тoвa нe e дoбрe зa eднa дeмoкрaтичнa държaвa, кoятo e чacт oт cилнa и oбeдинeнa Eврoпa. Кoгaтo вcичкo oтивa и рeфлeктирa върху Бoриcoв, тoвa oзнaчaвa, чe вcъщнocт вcички ocтaнaли вeчe нямaт cпocoбнocттa дa прaвят пoлитики и дa рeшaвaт прoблeмитe", обяви през март Цветанов, използвайки трибуната на регионалния вестник "Тутракански глас".

И не на шега Борисов започва да става "враг номер едно на Тутраканска селищна система!". Още повече че преди две седмици близо 50 активисти на ГЕРБ във Видин напуснаха партията. Събитие, което никога не се бе виждало в 10-годишната управленска история на управляващата формация. Няма как новата формация на Цветан Цветанов да се изгради без късове месо от умореното тяло на ГЕРБ. За последните месеци бяха изкоренени и подменени и много от областните координатори на партията в страната, за които се смяташе, че са засадени от Цветанов.

Операцията на Анализатора, както обича да се представя отскоро бившият заместник на Борисов, може да се използва за създаване на ГЕРБ-2 - нова патерица на управляващата формация, която да парира не само влизането в парламента на други играчи, които днес са опозиция, но и тяхно възможно участие в сглобяването на нова шарена коалиция във властта. Тогава не е невъзможно Борисов и Цветанов да са се помирили. 

Ами ако отказът на прокуратурата да разследва "Апартаментгейт" не е сделка: бившата дясна ръка да се сниши? И всичко това е една "пунта мара" (по Борисов).

Но дори и в името на властта обида понякога трудно се преглъща. Защото, както свири и онази гайда: "надига глава, да сипе отрова по Борисов".