Руският президент Владимир Путин поиска днес референдумът за предложените от него промени в конституцията да бъде на 1 юли, предадоха руските медии.

Държавният глава се обоснова с това, че вотът не бива да съвпада с парада по случай 75-годишнината от края на Втората световна война, който беше отложен за 24 юни от 9 май заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

Той каза, че и страната трябва да си даде 30 дни преди датата на референдума "за въпроси от технически характер и не само" и за това хората да се пренастроят от проблемите на епидемията към измененията на основния им закон. 

Първоначално беше планирано руските избиратели да гласуват през април, но референдумът беше отложен поради епидемията от коронавируса.

Путин обяви датата след видеоконферентно заседание с представители на политическите, изборните и здравните власти. По-голямата част от него беше предавана по телевизията. Президентът обясни, че е искал да се увери, че няма да има проблеми за организиране на гласуването, били те свързани с епидемиологичната ситуация, логистични или правни.

Разпространението на новия коронавирус се е стабилизирало от петнайсетина дни, въпреки че дневният брой на новите заразени остава значителен - между 8 и 9 хиляди на 24 часа. Според Путин "подобряването на ситуацията с коронавируса" и фактът, че остава цял месец за приемане на допълнителни мерки, оправдава провеждането на референдума на 1 юли.

Путин вече подчерта, че пикът на епидемията според него е отминал и нареди на 24 юни да се проведе голям военен парад за отбелязване на 75-ата годишнина от победата над нацизма. Парадът, който по традиция се състои на 9 май, е и повод да се напомни за завръщането на Русия на международната сцена, отбелязва АФП.

През януари Путин стартира проект за конституционна реформа, която, благодарение на поправка, добавена за всеобща изненада в последната минута през март, ще му даде правото да служи още два мандата след края на сегашния му мандат през 2024 г. Теоритично по този начин 67-годишният президент би могъл да остане на власт до 2036 г. Въпреки, че в последните години загуби част от популярността си, Путин продължава да е изключително популярен в Русия. Реформата вече беше одобрена от двете камари на руския парламент и одобрението на руснаците не е необходимо, но президентът реши да поиска да чуе гласа на хората.

Конституционната реформа засяга и политическата система, като засилва някои президентски правомощия. Тя въвежда и минимална заплата, както и повишение на пенсиите.

Освен това с нея се потвърждава консервативната визия на Путин, като се споменава изрично "вярата в Бог", както и се потвърждава принципът, че бракът е възможен само между мъж и жена.